Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Цікаві факти про найвищу точку Карпат – Говерлу


Карпати – це справжнє багатство України.

Говерла- це не тільки найвища точка в Україні. Багато цікавих фактів про неї ви точно не знали.
Цікаві факти про Говерлу.
  • Говерла розташована в гірському масиві Чорногора, що за 17 км від кордону з Румунією, на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей. Це одне з тих українських див, що прославляють Україну. Передусім — висотою, що досягає 2061 м над рівнем моря
 
  • Назва «Говерла» походить від угорського слова «hóvár», що перекладається як «снігова гора». І це не випадково, адже верхівка Говерли повністю вкрита товстим шаром снігу, який не тане аж до середини літа. Спочатку місцеві жителі називали цю гору «ГовИрла». Однак під час нанесення її розміщення на австрійську військову мапу художник ненароком допустив орфографічну помилку, написавши не ту букву. Відтоді ця назва отримала сучасне і знайоме нам звучання.
 
  • На вершині Говерли поставлена плита, в якій вміщено капсули із землею з усіх областей України. Також на Говерлі встановлено металевий хрест та флагшток, на якому майорить український прапор. Ще є кількаметровий обеліск, який колись ділив кордони Польщі та Чехословаччини.
  • ÐаÑÑинки по запÑоÑÑ Ð³Ð¾Ð²ÐµÑла
Рекорди, встановлені на Говерлі:
Не дивно, що є чимало охочих встановити на горі різні рекорди:
  1. Розгорнуто 110-метровий прапор України;
  2. 107 жителів України станцювали на горі кубинські танці та встановили рекорд, який записаний в книзі рекордів України як «Наймасовіші танці в найвищій точці»;
  3.  «За кермом на Говерлу» – проект, який тривав три тижні, та успішно завершився першим підкоренням Говерли на автомобілі «Шевроле Нива»;
Це далеко неповний перелік рекордів, які були встановлені на горі. І звичайно, кількість рекордів буде постійно збільшуватися.
  • Перший туристичний маршрут на гору Говерла було відкрито ще у 1880 році.\
 
  • Здійснювати сходження на Говерлу можна зі сторони селища Ворохта (Івано-Франківська обл),  с. Лазещина (Закарпаття), а також з г. Петрос та г. Брескул.
 
  • Заблукати на шляху до вершини практично неможливо, тому що вся дорога оснащена спеціальними помітками. Та й шлях настільки протоптаний туристами, що нагадує пейзажі зі старих дитячих мультфільмів, аніж дикі й непролазні лісові хащі. Всі маршрути на Говерлу позначені кольоровими маркерами (червоні, сині, зелені).
говеÑла
  • Підкорювати гору найкраще в літні місяці, а особливо у липні та серпні. В цей період найбільші шанси побачити неймовірні гірські пейзажі з вершини Говерли. Підніматися на гору в період з травня по жовтень не варто, якщо погода цьому не сприяє. Туман, дощ, а можливо і сніг, значно ускладнюють сходження. А ось в період з жовтня по травень підніматися на гору дозволено виключно альпіністам.
 
  • Наприкінці маршруту є пагорб, який більшість мандрівників приймають за вершину Говерли. Та насправді він лише трохи закриває її собою. І зійшовши на нього, виявляється що це ще не кінець і потрібно підійматися далі. Це буде найважчий відрізок шляху, тому що він досить стрімкий, а турист вже втомлений.
озеÑо неÑамовиÑе
  • З вершини Говерли можна спуститися вниз до озера Несамовите. Це озеро має льодовикове походження, а також є одним з найвищих високогірних озер в Україні. Щоб дійти до озера, уважно стежте за маршрутними маркуваннями.
 
  • Зазвичай турист під час підйому робить близько 50 зупинок для відпочинку. На швидкість пересування впливає не тільки фізична підготовка, а й розмір багажу. Оскільки піднявшись на гору, треба сьогодні ж із неї спуститися, то не варто нести із собою багато речей. Цілком достатньо пляшки з водою, шоколадки та теплої куртки або кофтини на випадок раптового похолодання.
 
  • Якщо будете підніматися на гору в серпні, то зможете скуштувати справжню карпатську чорницю, яка росте вздовж маршруту. А тим, хто хоче побачити справжні Карпати, не рекомендуємо сходити на гору на День Прапора та День Незалежності. В ці дні на горі настільки багато туристів, що підніматися вузькими стежками буде дуже незручно. А на вершині неможливо буде ні до чого підійти, та не буде де сісти відпочити.
  




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.