Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закарпатцям, які планують закордону відпустку з дітьми: що потрібно знати?


Літо – пора відпусток, а закарпатцям, які планують здійснити вояж з дітьми, варто переглянути поради юристів, щоб не опинитися у неприємній ситуації.

Які документи потрібні для поїздки за кордон з дитиною


Неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину).
Найближчим часом закордонний паспорт буде єдиним діючим документом для перетину кордону. Оформити його можна і новонародженим, але термін дії документа для дітей, які не досягли 16 років, лише чотири роки. Після досягнення 16-річного віку закордонний паспорт видається на 10 років.

З ким може їхати дитина та що для цього потрібно


Діти, які не досягли 16-річного віку, можуть виїхати за кордон у супроводі: батьків чи одного з батьків, усиновлювачів або з одним із них, опікунів чи одного з них, прийомних батьків або одного, супроводжуючої особи (осіб), а також – у супроводі членів екіпажу літака, на якому вони прямують.
Щоб поїхати з одним із батьків чи з уповноваженою особою – потрібен нотаріально посвідчений дозвіл  із зазначенням країни та терміну перебування.

Коли не потрібна згода

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:
  • батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску
  • є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців
  • в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік (Постанова Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 № 733)
Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів:
  • довідка про народження дитини, видана органом РАЦСу, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України
  • довідка про наявність боргу по аліментам, видана державним або приватним виконавцем
  • рішення суду про надання дозволу на вивезення дитини з України
  • судове рішення про визнання другого з батьків недієздатним
  • рішення суду про визнання батька безвісно відсутнім
  • судове рішення про позбавлення батьківських прав
  • свідоцтво про смерть другого з батьків

Як оформити дозвіл, який його термін дії та вартість


Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен лише громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення дозволу.
Аби отримати дозвіл – йдемо до нотаріуса. Для цього потрібно подати такі документи: оригінали паспортів батьків, їх індивідуальний податковий номер та свідоцтво про народження дитини. При цьому, форма довіреності залежить від того, хто супроводжує дитину в подорожі. Якщо дитина їде в супроводі близьких родичів (бабусі, дідуся, дядьки, тітки, брата, сестри), нотаріально завірений дозвіл на перетин дитиною кордону повинен надаватися обома батьками.
В заяві обов’язково вказується інформація про особу, що супроводжує малюка (довіреність оформляється на її ім’я), країни подорожі (включаючи транзитні), а також цілі і терміни поїздки.
Перетнути кордон можна лише з оригіналом довіреності (згоди) на виїзд. Темін дії розглядається у кожному випадку окремо залежно від цілі поїздки. Довіреность коштує близько 200-250 гривень

Як вивезти дитину за кордон без згоди одного з батьків

Єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду. Для цього потрібні такі документи:
  • позовна заява про виїзд дитини за кордон
  • копія внутрішнього паспорта, ІПН позивача
  • копія рішення суду про розірвання шлюбу
  • копія свідоцтва про народження дитини
  • позовна заява та додатки до неї
  • докази доцільності поїздки




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.