Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Геркулес із Закарпаття: як українця визнали найсильнішою людиною планети

Про силача-українця ходить багато легенд, наприклад, що він переміг бика на кориді в Іспанії, голіруч вирвавши йому роги, чи що виконав рекламний номер «Людина під колесом машини» у США, де автівка переїхала йому горло.    
  
Біографам досі не вдалось перевірити достовірність цих фактів.
Однак силу Фірцак і справді мав неймовірну. Довгий час він виступав у цирку, гастролюючи Європою.
“Величезний молот завис у повітрі, а зал завмер у тривожному чеканні. Іван лежав горілиць. Асистент з усією силою розмахував молотом і розбивав величезну каменюку на Іванових грудях. Камінь розлітався на друзки. Іван підвівся, позбирав каміння та зник за кулісами. У залі лунали овації”, – йдеться у статті про Фірцака у журналі “Локальна історія”.
Крім цього трюку Іван також зубами діставав 20-сантиметровий цвях, прибитий до столу, згинав у форму серця 3-метрову рейку, тягнув зубами платформу з меблями та руками гальмував дві машини. За феноменальну силу він отримав свій сценічний псевдонім – «Кротон».
Наприкінці 1930-их Фірцак повернувся додому у село Білки на Закарпатті. І навіть у старшому віці міг самотужки підняти автомобіль, згадує онук атлета.
“Мій тато мав машину «Газ-99», якось віз нею дрова та й перевернувся, то дід його витягнув, підняв машину сам. Тато розказував, що в нас вдома, у дворі, на носі в діда гнули ресору від автомобіля. А мама розказувала, що він випивав сорокалітровий бідон зі сметаною за трьома разами. Дід у старості був директором молочарні, а через його апетит там була недостача – до нього навіть приходив народний контроль. П’ятдесят варених яєць зразу з’їдав. Різали гуску – і він цілу уминав її на обід”, – розповів журналістці Тетяні Кузьмінчук онук Павло Білак.
Більше про неймовірні пригоди силача із Закарпаття читайте в останньому номері Локальна історія.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.