Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В Ужгороді відзначили переможців конкурсу до 100-річчя Гуцульської Республіки

В Україні відзначають 100-річчя Гуцульської Республіки. У Закарпатській обласній бібліотеці підбили підсумки Всеукраїнського конкурсу, присвяченого цій визначній даті. Організатором заходу став Фонд розвитку  молодіжних рухів «Вперед». Учасники анонімно надсилали свої роботи у двох номінаціях: «літературна творчість» і «плакат». Конкурс, присвячений історичній тематиці, на Закарпатті проводився вперше, але, як зазначають організатори, не востаннє.
Олександр ГАВРОШ, письменник, організатор конкурсу
Святкуємо у цьому році 100-річчя Гуцульської Республіки. 100 років – це великий ювілей. І тому запропонували оригінальну ідею, щоб зробити конкурс плакатів і літературний конкурс. Хотілось якогось візуального ряду. І я радий, що студенти нашого художнього інституту, художньої академії постаралися, і ми маємо тепер такий сучасний погляд на Гуцульську Республіку. 
У читальному залі бібліотеки влаштували виставку плакатів. Тому охочі мали змогу самі оцінити творчий задум митців.
Члени журі одностайно обрали своїх фаворитів, радіючи, що у конкурсі представлено різноманітні твори.
Олександр МАСЛЯНИК, редактор гуцульського журналу «Ґражда», член журі
Найбільш вразило те, що молоді люди. Хоча не знаю, чи вони молоді, чи не молоді. Але ті люди, які подали свої твори, вони вивчили той час. Дехто вивчив діалект гуцульський. Іноді, правда, плутав Ясіня із Жиб’я, але то нічого. Слова гуцульські, термінологія гуцульська. Тобто конкурс виконав свою мету – привернув увагу до Гуцульської Республіки.
Переможці в номінації «літературна творчість» не змогли бути присутніми на заході, натомість авторів найкращих плакатів нагородили грошовою премією.
Кожна робота має свій символізм. За словами переможниці, її плакат – це спокій, рух по колу, що означає стабільність.
Дарина ЗАДОРОЖНЯ, переможниця конкурсу
Просто хотілося зобразити якийсь такий впізнаваний образ гуцулів. Ну, як для мене. Це гуцульський танок – аркан. Взагалі, була ідея така зобразити цих хлопців, які танцюють по колу і які дружні між собою. Цей танок ніби символізує, що нема ніякої ворожнечі, що це є об’єднання. І те саме я зобразила в руках не «топор», як в традиційному танці, а прапор України, як символ об’єднання.
Варто зазначити: захід відбувався в день 80-річчя виборів до Сойму Карпатської України. Історики підкреслюють, що Гуцульська Республіка є символом українського Закарпаття.






Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.