Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

За минулий рік в Закарпатті на туберкульоз захворіло 28 дітей

На Закарпатті кожна третя дитина з діагнозом туберкульоз, має стійку до антибіотиків форму хвороби

За минулий рік в області на туберкульоз захворіло 28 дітей. Причому, у третини з них - виявлено хіміорезистентну форму захворювання. Із 19 дітей до 14 років – семеро не вакциновані БЦЖ (щеплення , яке дитина отримує в пологовому будинку на 3-5 добу життя).

Щеплення, правильне харчування, повноцінний сон і здоровий спосіб життя є єдиними ефективними методами профілактики туберкульозу, інформує Закарпатський Обласний Центр здоров'я.

Зі спорами туберкульозу ми контактуємо щодня - в поліклініках, магазинах, бібліотеках і в громадському транспорті. Уберегтися від них практично неможливо. 

Саме тому надзвичайно важливо щоб батьки звертали увагу на симптоми, які можуть вказувати на початок небезпечної хвороби: 
•    постійна слабкість,
•    кашель,
•    втрата ваги без причини,
•    дратівливість,
•    проблеми з пам'яттю й увагою,
•    підвищення температури тіла,
•    збільшення лімфатичних вузлів,
•    позитивні туберкулінові проби.

Після виявлення частини з цих симптомів, треба обов’язково звернутися до лікаря. Одним з найінформативніших методів діагностики хвороби є проба Манту. Вона дозволяє дослідити характер імунітету до туберкульозної інфекції і виявити хворобу у дитини на самому початку. 

Нагадуємо: вакцина БЦЖ є в усіх пологових будинках області! 

У 2018 році 12 683 дітей вакциновано БЦЖ при народженні (96,9% від народжених). 

Пробу Манту проведено у 312 (2,1 %) дітей до 1 року; 
3142 (6,2%) дітей віком 1-3р. 
85 576 (51,8%) дітей віком 4-14 років включно.

Фактично, тільки кожна друга дитина пройшла діагностичне обстеження пробою Манту. 

Довідково: 
Проба Манту за правилами ставиться дитині щороку, починаючи з однорічного віку і до повноліття. Важливо оцінювати реакцію в динаміці. Якщо папула збільшується більш, ніж на 6 мм в порівнянні з попереднім роком, або реакція Манту не згасає, а зберігається дуже великою (до 15-16 мм) до віку 7 років, то найчастіше це є ознаками так званого віражу туберкулінових проб або первинного інфікування. Це не вказує на те, що дитина захворіла на туберкульоз, але свідчить, що вона могла зустрітися з мікобактерією протягом минулого року. Тобто, дитину обов'язково потрібно скерувати на консультацію до лікаря-фтизіатра для додаткового обстеження. Звертаємо увагу батьків - не відмовляйтесь від походу до фтизіатра, адже саме він з'ясує, з чим пов'язаний віраж, і, за потреби, призначить профілактичне лікування.

За минулий рік в Закарпатті  на туберкульоз захворіло 28 дітей




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.