Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Ужгородський «Малий Ґалаґов» готують до включення до світової спадщини ЮНЕСКО (ВІДЕО)

Підготовка до включення історико-культурного комплексу «Малий Ґалаґов» у центрі Ужгорода до світової спадщини ЮНЕСКО іде повним ходом. В Ужгородській міській раді створена робоча група, яка займається підготовкою документації.

Нагадаємо, ініціювала у травні минулогороку подання заявки на внесення району «Малий Ґалаґов» до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО спільнота «UzhhorodModernism», а потім офіційно підтримали ідею і депутати Ужгородської міськради, і обласна влада, і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

«Малий Ґалаґов» – це історичний район у центрі Ужгорода, збудований за Чехословацької доби у 20 роках минулого століття. Будівлі кварталу і досі виконують адміністративні функції. Мова йде про ділянку приблизно у 100 гектарів від площі Поштової до залізобетоного транспортного мосту і до вулиці Собранецької.

Функціоналізм, арт-деко, неокласицизм, рондокубізм та інші течії модернізму притаманні будівлям кварталу, до спорудження яких долучилися найвідоміші архітектори того часу. Унікальність «Малого Ґалаґова» у тому, що на відносно невеликій площі розміщені різноманітні архітектурні споруди цілої епохи.

Ініціювала подання заявки на внесення району «Малий Ґалаґов» до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО спільнота «Uzhhorod Modernism» ще у травні минулого року. Згодом ідею офіційно підтримали і Ужгородська міська рада, і обласна влада, і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Процедура визнання та внесенння об’єктів до спадщини ЮНЕСКО – тривала і непроста. Діяти треба за спеціальним протоколом. Спочатку Департамент культури Закарпатської ОДА подає до Міністерства культури пропозицію і пакет документів, а звідти документи повинні направити до Представництва ЮНЕСКО в Україні. Далі Мінкультури вже співпрацюватиме з МЗС, оскільки справа виходить за межі культурної сфери – мова йде про представлення України на міжнародному рівні. Потім представники ЮНЕСКО в Україні приїдуть до Ужгорода, аби переконатися у тому, що «Малий Ґалаґов» достойний стати частиною Світової спадщини. І лише після цих процедур пропозицію розглянуть і, варто сподіватися, внесуть «Малий Ґалаґов» у Попередній список.

В Ужгородській міській раді створили робочу групу, яка займається підготовкою до включення кварталу «Малий Ґалаґов» до світової спадщини ЮНЕСКО. Вже двічі фахівці збиралися на засідання, аби вирішити питання щодо реалізації проекту. Паспортизація об’єктів кварталу «Малий Ґалаґов» – першочергове завдання на шляху включення його до спадщини ЮНЕСКО.

15 тисяч гривень – така кошторисна вартість виготовлення паспорту одного об’єкту. Загалом на паспортзацію комплексу «Малий Ґалаґов» необхідно приблизно 525 тисяч гривень.

Для того, аби виділити понад півмільйона гривень з міського бюджету, необхідно розробити програму. Тому наступний етап – розробка проекту «Програми відновлення історичного центру «Малий Ґалаґов»». Варто додати, архітектор Петро Сарваш з колегами не так оптимістично налаштований на рахунок термінів паспортизації. Каже, на один об’єкт потрібно більше місяця і то, якщо залучити до 3-4 фахівців. Багато питань і до стану кварталу та будівель, адже чимало втручань у їх першочерговий вигляд – мова йде про забудову, заміну дахів та вікон на пластикові, реконструкцію під кафе, офіси тощо. Проте, як і містяни, у справу вірить.

 




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.