Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому закарпатці на Водохреща добрі традиції поєднують зі страшними

Моржування – загалом чудова звичка загартовувати організм. Багато закарпатців за допомогою занурення у холодну воду назавжди забули про хвороби.
Звичайно, вони це роблять не раз на рік. А регулярно.
А от на Водохреща моє набагато більше людей. Утім робиться це одноразово.

Що ж, теж хороша звична, однак погано, що після занурення починається традиційна закарпатська гостина.
Біля місць купання у деяких закарпатських містах починають варити глінтвейн, смажити шашлики, наїдатися та напиватися.
Після цього, як розповідають лікарі, медзаклади переповнені пацієнтами з пневмонією.
І те, що на Водохреща захворіти не можна – це лише один із міфів. Але ще більша проблема те, що після занурення дехто починає «зігріватися» алкогольними напоями, які насправді створюють лише оманливе відчуття тепла.
Отже, які основні помилки тих, хто починає моржувати. Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповів керівник обласної організації здорового способу життя, реабілітації та оздоровлення «Закарпатський морж», кандидат наук, доцент Ужгородського національного університету Богдан ДИКИЙ.
Передусім, що починають із літа. А навіщо влітку моржувати? Приходить осінь, починається природна адаптація, людину починає морозити.
А хтось себе ще й пхає у воду і отримує подвійний удар. Узимку ж, хоч надворі й холодно, але організм звикає і вже той мороз не так відчувається. Тож тих, хто не встиг із нами почати моржувати до 10 лютого, я відкладаю на інший рік. Найскладніші режими загартовування – це весна і осінь, а найлегший – зима.
Найшикарніша пора для моржування, коли сніжок і сонечко й температура до мінус п’ять градусів.
Ще один нюанс – як правильно роздягатися, одягатися, заходити у воду. Для цього є свої технологічні прийоми. Не можна розтиратися рушничком, не має значення, чи робити перед зануренням зарядку. Треба проводити розслаблення і релаксацію. Тоді всі фізіологічні процеси, які відбуваються в організмі гармонізують структуру терморегуляції. Ні одна фізична вправа не дає такий потужний кровообіг, як загартовування. Занурюватися достатньо на 5-10 секунд. При цьому вийшовши на берег, людина червоніє, а кров розходиться абсолютно усіма капілярами.
У мене всі місця, де займається асоціація, паспортизовані, території узгоджені з міськвиконкомами. Там не має бути геопатогенних зон. Я вибираю місця сили! Адже коли людина заходить у воду, енергетика відкривається і все позначається на самопочутті.

zakarpatpost.net





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.