Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Бібліотеки краю поповнилися чотирма новими книжками закарпатських авторів

У середу, 12 грудня, у прес-центрі Закарпатської ОДА презентували чотири нові книжки закарпатських авторів – антологію «Літературне Закарпаття 2017», збірку ліричних поезій «Ріка травневої пори» Володимира Товтина, повісті і оповідання «Руки для майстра» Петра Ходанича та прозові твори «Стороннім вхід заборонено» Івана Яцканина. Книги побачили світ завдяки реалізації Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018-2020 роки.
Разом із авторами представили видання т.в.о. директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської ОДА Василь Комарницький, директор видавництва «TIMPANІ» Ярослав Федишин, голова Обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі.
– Це не остання презентація книг у цьому році, попереду ще знайомство з кількома виданнями, зокрема й з дитячими книжками до Дня Святого Миколая, – зазначив Василь Комарницький. – Загалом, у цьому році за Програмою було видано 17 книг – унікальних видань, що поповнили полички наших бібліотек.
Василь Комарницький наголосив, що термін подачі рукописів продовжено, і закликав видавців активізуватися, щоб і в наступному році порадувати краян новими примірниками якісної літератури.
– Мені дуже приємно працювати з Департаментом у рамках реалізації Програми, – зазначив видавець Ярослав Федишин. – Цього року ми спільно видали чотири книги, на наступний будемо подавати на розгляд ще дві. Незважаючи на нинішні труднощі, все відбувалося вчасно, оперативно, злагоджено. Як результат – втілені у книгах цікаві твори.
За продовження Програми, яку Закарпаття втілює серед небагатьох областей України, та за державницьку позицію щодо формування культурного пласту краю подякував присутнім автор Петро Ходаних.
– Ми знаємо, що література стає символом нації. Ті, хто творили літературну Україну, зараз увіковічнені у пам’ятниках. І це теж знаково, – підкреслив Петро Ходанич. – Я тішуся з того, що цього разу вийшла моя книжка вибраних творів. Вона готувалася до мого ювілею і мала вийти раніше, а зараз і сама стала святом для мене.
За словами Василя Густі, видані книжки – це, у тому числі, данина пам’яті тим талановитим закарпатським авторам, яких вже немає серед нас. Так, до антології «Літературне Закарпаття 2017» увійшли твори 43 авторів – як наших сучасників, так і представників літературної плеяди краю, що вже померли.
– Видані нині книги отримали надзвичайно схвальні відгуки на Міжнародному фестивалі «Карпатська ватра» й на інших поважних зібраннях, – зазначив Василь Густі. – Ці книжки вже пішли в народ, їх вже бачили і читали в інших областях України і за кордоном. Вони отримали позитивні рецензії. Видання таких творів важливе як для нинішніх авторів, так і для молодих, які впевнено прямують до великої літератури.
Одноголосно присутні погодилися, що книга «Стороннім вхід заборонено» Івана Яцканина має позитивне міжнародне, а де в чому й політичне значення, адже комісією було підтримано видання авторства голови Спілки українських письменників Словаччини. Це унікальна практика для України, яку високо оцінили закордонні українці.
У рамках дії Програми підтримки видання творів закарпатських авторів щорічно в краї на відповідні потреби щорічно виділяється по 900 тисяч гривень. Результатом копіткої і злагодженої роботи обласних депутатів, профільного департаменту облдержадміністрації, авторів і видавців є сотні примірників книг талановитих письменників Закарпаття.













Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.