Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Від чого найбільше хворіють закарпатці

Вчені дійшли висновку, що їжа дивовижним чином впливає на наші розумові процеси. Від того, що ми з’їли, залежить не тільки наш настрій, але й самопочуття та наші думки.

Закарпатська кухня традиційно вважається смачною. Ми пишаємося тим, що у нас поєднано гастрономічні смаки різних народів, разом з тим, ми маємо власну кулінарну родзинку, притаманну тільки Срібній Землі, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Шовдар, сало, гурка, бограч, банош добре відомі всім, хто хоч раз гостював у нашому краї.
Але чому ж тоді закарпатці найчастіше серед усіх українців хворіють на розлади травлення та виразку шлунку? Чи все, що смачно, є здоровим?
Держкомстат склав карту болячок українців. Найбільше хворих – на Закарпатті. Але ж чому? У нас чисте свіже гірське повітря, екологічно чистіша, ніж у інших регіонах держави, продукція, мінеральні та термальні джерела… і все ж хворіємо…

Як відомо, найгірша екологія – на Дніпропетровщині, однак і на рак, і на хвороби органів дихання там хворіють не так масово, як в нашій області.
При цьому екологія у нас  хороша, хімічних заводів немає, інсоляція – мінімальна.

Лікар-гастроентеролог Любов Бойко не дивується.
«На Закарпатті традиційно їдять більше смаженого, жирного, копченого, мучного, але менше каш, фруктів та овочів, — каже вона. — Замість того, щоб розділити прийом їжі на 3?4 рази, сідають до столу один, максимум – два рази. Малих дітей годують фаст-фудом, дають пити газовані напої. Зрозуміло, що через кілька місяців поведуть своїх нащадків на прийом. Колись виразкову хворобу діагностували переважно у людей зрілого віку. Тепер – у молоді, підлітків, дітей, які ще навіть у школі не вчаться… «Працює на результат» і вода з-під крана, збагачена солями».
Дійсно, у закарпатських містах воду очищають сіллю або хлоруванням, а хлор, як відомо, також містить сіль.
Адже відомий вислів про трьох ворогів здоров’я – сіль, цукор і борошно – ніхто не відміняв.
А чим у нас звикли харчуватися? Лангоші, кіфлики, кремзлики, фанки, торгоні, піца, щотижня тістечка. Хоча не секрет, що борошняні вироби засмічують кишечник.
Та й чи завжди сумісні між собою продукти, скажімо, молоко з м’ясом… Набагато здоровішим є поєднання того ж таки м’яса із зеленню.
Або картопля, яка вважається другим українським хлібом, але  насправді не є корисною.
За майже насильницьке впровадження в нас «чортового яблука», як його називали наші предки, Україна повинна завдячувати російському царю  Петру І.
Наразі картопляні страви можна розділити на три категорії: печена картопля, смажена (або фрі) і варена (в мундирі і без).
Найбільш підступною є перша. Вона підвищує вміст цукру до максимально можливого і запускає процес «відкладення жиру». Після неї людину супроводжує почуття голоду. Вона хоче їсти… ще і ще.  На цьому ґрунті фаст-фуд ніколи не відмовиться від картоплі, оскільки клієнти їм потрібні завжди.
Смажена картопля і фрі теж не є корисною. Вона насичена жирами від смаження і завдає жорстокого удару по організму.
Варена картопля хоч і є найменш небезпечною, але й користі від неї ніякої, адже під час процесу термічної обробки усі потрібні для організму речовини виварюються.
Отже, що ми їмо?!
Навіть у піст зараз можна придбати пісні тістечка, навіть йогурти, масло, майонез, господині навчилися робити страви без м’яса, однак більшість із них смажені і їхнє вживання також назвати здоровим харчуванням не можна.
Якось коли до нас приїздили гості зі східних областей, вони казали, що після трьох днів ласування нашими наїдками тиждень треба пролежати в гастроентерології.
Для них наша їжа була хоч і смачною, але важкою.
Ми, у свою чергу, дивуємося, чому вони вживають стільки каш. Але ж і протяжність життя в них складає 72 роки, а в нас усього 68 (при загальноукраїнському 71 рік).
Нас смішать їхні супи без свинячих ребер та парові котлети, а їх дивують наші десятиразові перекуси, яєчня із салом, сніданки з ковбаскою, копченості.
Що стосується м’яса, то взагалі порівняно з рослинною їжею корисних мінералів, вітамінів і вуглеводів у ньому мало. Наш організм не пристосований до продуктів тваринного походження, адже первісні люди не їли тварин, не вміли їх вбивати і смажити. І будова зубів у нас не як у хижака.
Крім того, вчені довели, що переїдання м’ясом може викликати рак. У раціоні людини має бути 100 грамів м’яса на тиждень, і то легкого – курятини чи яловичини, а не жирної  свинини.
Адже тваринна їжа забруднює мікрофлору кишечнику і викликає процеси гниття. М’ясо до того ж для нашого організму є токсичним. А ще м’ясо довше перетравлюється, ніж, скажімо, рослинна їжа.
Багато відомих особистості перейшли на вегетарінство і визнали більшу користь життя від нього.
Крім того, м’ясоїди швидше старіють. А ще підриває закарпатцям здоров’я маринування і консервування. У нас усе відправляють у банки – не лише овочі і фрукти, але й зарізані курку, теля, кабана, рибу.
Тож і не дивно, що наші краяни так часто страждають від розладів органів травлення.
Ну і традиційні 50 грамів для апетиту, що нерідко переростають у справжні п’янки, теж не служать зміцненню здоров’я.
Отже, над харчуванням варто замислитись нам всім. Недарма кажуть, що ми є тим, що їмо.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета»НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.