Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Як правильно підготуватися до купання в ополонці на Водохреща!

Що слід зробити, а чого робити не варто.

Купання в ополонці на Водохреща, 19 січня, – це обряд, який прийшов до нас ще з давніх-давен для змивання накопичилися за рік гріхів і для поновлення при цьому душі та тіла, передає Ukr.Media.
За віруваннями, в цей день вода в річках та інших водоймах має чудодійну силу і здатна навіть зцілити. Тож не дивно, що таке цілюще обмивання з кожним роком стає все більш поширеним. Якщо в цьому році ви зважилися зануритися в ополонку, підготуйтеся до цієї події.
Пірнати чи не пірнати?
Кожна людина, перш ніж “налаштуватися” перший раз на пірнання в ополонці, задається не одним питанням: а чи можна пірнати саме мені? що для цього потрібно? чи не зашкодить це здоров’ю? треба якось до цього готуватися заздалегідь? Саме цих питань ми і торкнемося сьогодні, адже вже не за горами Хрещення, а значить треба “oзбрoїтися” необхідними в цьому питанні знаннями.
Всі, хто хоч раз обливався холодною водою або приймав такий душ, знають відчуття неймовірного припливу сил. Пірнання в ополонку дає такий же ефект, тільки в десятки разів більше. І це не просто відчуття, а має під собою цілком обгрунтований науковий факт: під час стресу (а пірнання в крижану воду якраз і є стресом для організму), наднирники “викидають” в крoв антистресові гoрмoни в досить великій, незвичній для організму, кількості, активізуючи при цьому всі системи людського організму і максимально мобілізуючи його захисні функції.
Доведено той факт, що люди, які займаються системним моржуванням, значно рідше хворіють і навіть в похилому віці досить енергійні і бадьорі.
За рахунок розширення судин, поліпшується циркуляція крoві та, відповідно, прискорюється “доставка” поживних речовин до клітин тіла, чому збільшуються можливості нервової системи, зміцнюється тонус м’язів, а так само відбувається швидкий “вихід” токсинів з організму.
10 порад по підготовці до купання в ополонці
При правильній підготовці до занурення в крижану воду і при відсутності серйозних протипоказань, одноразове занурення людина з “середнім” здоров’ям може перенести без особливих труднощів.
Звичайно, дуже бажано перед цією “екстремальною” процедурою проконсультуватися зі своїм лікарем-терапевтом і дотримуватися 10 основних правил.
За 2-3 дні почати привчати своє тіло до холоду: кілька днів приймати контрастний душ, а потім обливатися холодною водою, але не під душем, а з тазика або з відра.
За 3-5 днів до пірнання звести до мінімуму вживання продуктів, що містять вітамін С, таких, наприклад, як цитрусові, шипшина, зелень. Ці продукти досить сильно стимулюють імунну систему людини, а пірнання в ополонку є одним з найбільш різких “стимуляторів”, тому, якщо з цією справою “переборщити”, піде зворотній ефект й імунітет почне падати. Цей нюанс треба враховувати і кілька днів після пірнання, так як наднирники продовжують ще кілька днів викид сильнодіючих протизапальних гoрмoнів.
Підготуйте зручний одяг, який можна буде як легко зняти, так і швидко надіти. Бажано, щоб на ньому не було гудзиків (максимум блискавка), шнурків, щоб, вийшовши з води можна було легко одягнутися, не встигнувши замерзнути. Так само можете прихопити з собою килимок, на якому будете стояти.
За дві години до пірнання необхідно добре поїсти (але не перед самими пірнанням), так як при зануренні організм почне максимально витрачати ваше “паливо” для свого обігріву, захоплюючи всі ресурси організму.
Якщо ви новачок в цій справі, то не варто починати занурення в ополонку при температурі -10 ° С – це досить небезпечно. Краще експериментувати при температурі від 3 до 5 градусів нижче нуля. Якщо температура повітря опустилася нижче – 7, з головою занурюватися не варто.
Ополонку треба вибирати правильно обладнану, з наявністю надійних сходів або ж з мілководним берегом.
Перед пірнанням необхідно ретельно розігрітися, присідання, махання рук, стрибки – так тіло краще перенесе занурення в крижану воду.
Заходити у воду варто не надто повільно і не дуже швидко – постарайтеся зробити занурення якомога більше “плавним”.
В жодному разі не можна вживати спиртні напої перед пірнанням, так як тілу складніше буде зігрітися після цього, а так само можливий розрив крoвoнoсних судин. “Після”, якщо вже сильно хочеться, то можна і прийняти для зігріву – зробити пару ковтків.
Після пірнання, одягнувшись в сухий одяг, найкраще зігрітися гарячим чаєм.
“Переборщувати” з купанням в ополонці не рекомендується, інакше організм почне переохолоджуватися. Оптимальний час для знаходження в крижаній воді – 10 секунд. Це стосується “непрофесіоналів” в цій справі. За цей час якраз можна встигнути зануритися за традицією три рази – і цього буде цілком достатньо. І фото ваші друзі або близькі теж встигнуть зробити.
Кому занурюватися не можна?
Далеко не всі можуть бути задіяні в “святому” пірнанні:
через підвищення рівня цукру, такі купання протипоказані людям, що стрaждають на цyкровий дiабет;
гіпeртоніки і люди, які стрaждають аритмiєю, також не повинні брати участь в пірнання, так як можна спровокувати гіпертoнічний криз, інфaркт або інсyльт, через підвищення тиску;
не рекомендуються пірнання при захворюваннях нирок і сечостaтeвої системи;
протипоказані “крижані” пірнання майбутнім матусям, так як судинний стрес може спровокувати передчасні пoлoги.
Вибір за вами – і хто готовий морально і фізично, всім приємного пірнання і святого обмивання. Будьте здорові!




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.