Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вчені виявили під землею гігантські гори

Група вчених з Прінстонського університету й Інституту геології і геофізики в Китаї встановили, що між нижньою і верхньою мантіями Землі розташовані гігантські гори.Вони містяться на глибині понад 600 кілометрів, пише Phys.org.

Встановити це вдалося після аналізу сейсмологічних даних, отриманих під час землетрусу магнітудою 8,2 у Болівії у 1994 році. Вчені змоделювали за допомогою суперкомп'ютерів особливості розсіювання хвиль, що проходять через гірські породи і відбиваються або переломлюються через наявність переходів між породами.
Ці породи відрізнялися різною щільністю, а також топографічними особливостями. У підсумку вчені змогли визначити особливості межі, розташованої на глибині 660 кілометрів. Вона виявилася більш нерівною в порівнянні з іншими горами. Геологи зазначили, що статистична модель висоту нерівностей визначити не дозволяє.
Однак, згідно з попередніми оцінками, ці гори більше за будь-які деталі рельєфу, розташовані на поверхні земної кори. Також вчені припустили, що наявність нерівностей може також пояснюватися тепловими аномаліями, а крім того - хімічними неоднорідностями. Крім того, встановлено, що через особливості перенесення тепла в мантії будь-яка аномалія зникла б протягом мільйона років.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.