Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Фінська система освіти поза конкуренцією і найкраща в світі: 10 причин

По-перше, ніякої домашки...

Американські студенти постійно займають середні або нижні позиції в рейтингу серед студентів розвинених країн, коли мова заходить про математику і науку. Це говорить про те, що США серйозно припізнилися з реформами освіти. Перші місця впевнено утримують Китай, Сінгапур і Японія, повідомляє WEforum.
Але чи по силах неазіатським країнам ця модель повного виснаження мозку "Працюйте більше! Вчіться краще! Живіть менше"?
Можливо, більш адаптовані моделі може запропонувати Європа? Дійсно, може. І прикладом цього є Фінляндія. Вона ініціювала ряд нових і простих змін, які повністю революціонізували їх систему освіти і зробили її кращою в Європі.
Ось 10 причин, за якими система освіти Фінляндії поза конкуренцією.
1. Немає стандартизованого тестування.
У Фінляндії немає стандартизованих тестів. Єдиним винятком є те, що називається національним іспитом з математики, який є добровільним для учнів наприкінці середньої школи.
Всі діти по всій Фінляндії оцінюються за індивідуальним принципом і системою класифікації їх вчителем. Відстеження загального прогресу здійснюється Міністерством освіти, яке веде групи з різних шкіл.

2. Немає жорсткої звітності у вчителів.
Ефективність підходів до забезпечення підзвітності в значній мірі залежить від довіри держави та громадськості до роботи вчителів і довіри останніх до процесу оцінки. У Фінляндії вчителі самі формулюють політику забезпечення своєї підзвітності і керують нею, що говорить про взаємну довіру між зацікавленими сторонами.
Всі викладачі повинні мати ступінь магістра і вони самі вирішують, за яким підручником будуть викладати.

3. Співпраця, а не конкуренція.
У той час як США і інші країни розглядають систему освіти як один великий дарвіністський конкурс, фіни бачать це по-іншому. Колись фінський письменник Самулі Паронен сказав: «Справжні переможці не конкурують», і це стало одним з девізів системи освіти. Там немає списків кращих шкіл і вчителів. Нормою є співпраця.
Інша особливість - відмова від внутрішньої диференціації у навчанні. Поглиблене вивчення одних предметів на шкоду іншим на цій стадії навчання не вітається. Виділення "елітних" класів із загального потоку заборонено.

4. У пріоритеті - основи.
Багато шкільних систем настільки стурбовані розумінням математики та інших наук, що забувають про щасливе, гармонійне і здорове середовище і самих учнів. Багато років тому фінська шкільна система потребувала серйозних реформ.
Нова програма зосереджена на поверненні до основ. І суть не в тому, щоб отримувати відмінні оцінки. Навчальний заклад має стати більш справедливим місцем. З 1980-х років фінські викладачі зосередили свою увагу на тому, щоб зробити пріоритетними такі речі:
  • Освіта має бути інструментом для нівелювання соціальної нерівності.
  • Всі учні отримують безкоштовні шкільні обіди.
  • Простота доступу до медичного обслуговування.
  • Психологічне консультування.
  • Індивідуальне керівництво.

5. До школи з 7 років.
Юні фіни йдуть до школи з семи років. До 13 років навчання проходить в молодшій школі, потім вони переходять в старшу, де продовжують навчання до 16 років.
У фінських школах прийнята 10-бальна система оцінки знань. Відсутній щоденний контроль і покарання за невиконане домашнє завдання. З психологічної точки зору це ідеальний ідеал.
6. Надання професійних можливостей після навчання в коледжі.
Після закінчення школи учень отримує свідоцтво. У середні професійні освітні установи вони вступають з середнім балом цього свідоцтва.
Близько 54% випускників шкіл обирають для подальшого навчання гімназію і 36% - професійний навчальний заклад, решта 10% відразу йдуть на роботу. У гімназіях та ліцеях йде серйозна підготовка до вступу у ВНЗ, тому приймають школярів тільки з гарною успішністю, враховується середній бал шкільного свідоцтва.

У Фінляндії існує Вища середня школа, яка являє собою трирічну програму, що готує студентів до іспиту з математики, який визначає їх прийняття до університету. Зазвичай це ґрунтується на спеціальностях, які вони придбали у свій час в «середній школі».
7. Учням не потрібно рано вставати.
Студенти у Фінляндії зазвичай починають вчитися з 9:00 - 9:45. Дослідження показали, що ранній початок уроків шкідливий для благополуччя, здоров'я і дозрівання студентів. Фінські школи починають навчання о 9-10 годині, а закінчують до 2:00 - 2:45.

8. Узгоджене навчання у одного вчителя.
У фінських школах менше вчителів і учнів. Студенти у Фінляндії часто отримують одного вчителя на строк до шести років навчання. За цей час вчитель може взяти на себе роль наставника або навіть члена сім'ї. Обидві сторони знають і поважають один одного.
Стиль навчання розрізняється на індивідуальній основі. Фінські вчителі можуть пояснити матеріал доступним язиком, тому що вони з'ясували індивідуальні особливості учня.
9. Більш розслаблена атмосфера.
Загальна тенденція - менше стресу, менше непотрібної регламентації і більше турботи. У студентів зазвичай тільки пара занять в день. У них є кілька перерв, щоб поїсти, поспілкуватися і просто розслабитися. Навчальний день не розділений на уроки. У вчителя є план того, чому він має навчити дітей. Але як саме він це зробить, педагог обирає сам, комбінуючи довільно елементи.
Вчителі також потребують відпочинку. У всіх фінських школах є кімнати, де вчителі можуть відпочити та поїсти, підготуватися або просто поспілкуватися.

10. Менше домашньої роботи і навчання поза школи.
Учні у Фінляндії отримують найменшу кількість домашніх завдань, ніж будь-який інший студент у світі. Вдома вони займаються максимум півгодини.
Як бачите, діти у Фінляндії отримують все необхідне, щоб вчитися без додаткового тиску. Тому вони можуть зосередитися на своєму справжньому завданні - вчитися і рости як людина.
І чому все це не можна перейняти?  




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.