Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закон підписано: скасовано земельний мораторій – що це означає



Днями Президент Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ (законопроект № 2178-10).
Цим законом передбачено, що з 1 липня наступного, 2021-го року, право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України.
До 2024 року раніше підмораторну землю зможуть купувати лише фізичні особи.
Разом із цим, не допускається набуття права власності на земельні ділянки с/г призначення у разі відсутності у набувача права власності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.
Вартує уваги і той факт, що громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення сільського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу.
Також, згідно з законом, з 1 січня 2024 року можливість придбати землю отримають і юрособи, втім, лише ті, власниками яких є українці. Купувати останні зможуть до 10 тисяч га землі. Важливо при цьому й те, що стане можливим залучення відповідного кредитування, передаючи землю в іпотеку, а також відчуження і набуття переважного права на викуп земельних ділянок.
Водночас, документом заборонено продаж державних та комунальних земель, а питання, чи надавати іноземцям право купувати українську землю, вирішуватиметься на референдумі.
Крім цього, законом врегульовано і обмеження загальної площі с/г земель, які можуть набуватися у власність одним суб’єктом:
– до 100 га – для громадян України у період з 1 липня 2021 року до 1 січня 2024 року (ВАЖЛИВО: щодо вказаного ліміту не враховуються наявні у громадян земельні ділянки, набуті до 1 липня 2021 року);– до 10 000 га – для громадян України та українських компаній, які не мають іноземних учасників та бенефіціарів, починаючи з 1 січня 2024 року, та виключно після схвального голосування на референдумі – для іноземців і українських компаній з іноземним капіталом.Слід також звернути увагу й на наступні пункти, прописані в законі. Так, зокрема, передбачені:
  • Конфіскація і продаж з торгів “надлишків” сільгоспземель – при перевищенні вказаних лімітів.

  • Можливість зміни цільового призначення раніше підмораторних земельних ділянок.

  • Можливість відчуження переважного права на викуп земельних ділянок.

  • Мораторій на тимчасово окупованих територіях продовжує діяти.

  • Державне регулювання ціни продажу земельних ділянок. (на період до 2030 року ціна угоди про відчуження не зможе бути меншою їх нормативної грошової оцінки).

Водночас, не зможуть набувати такі землі (навіть у випадку схвалення на референдумі питання допуску на ринок іноземців) потенційно “ненадійні”, на думку законодавця, землекористувачі, а саме:
  • Особи, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) у вигляді заборони на укладення правочинів з набуття у власність земельних ділянок;
  • Особи, які належать або належали до терористичних організацій.
  • Компанії:
    – у яких неможливо встановити бенефіціарного власника (контролера);
    – бенефіціарні власники (контролери) яких зареєстровані в офшорних зонах;
    – учасниками або кінцевими бенефіціарами яких є громадяни Росії, а також – іноземні держави;
    – що перебувають під контролем фізичних та юридичних осіб, зареєстрованих у державах, включених FATF до списку – держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом;
    – учасниками або кінцевими бенефіціарами яких не є громадяни України щодо:
    (а) земельних ділянок державної і комунальної власності;
    (б) земельних ділянок, які виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);
    (в) земельних ділянок, розташованих ближче 50 кілометрів від державного кордону України (виключенням є держкордон, який проходить по морю).
Насамкінець, зауважимо, що до набуття чинності чим законом Кабміну доручено розробити та затвердити порядок здійснення фінансової підтримки громадян і юридичних осіб (у тому числі фермерських господарств) для придбання земельних ділянок с/г призначення.
За Кабміном також і розробка та подання ВРУ проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо створення у складі спеціальних фондів держ- та місцевих бюджетів Фонду розвитку сільських територій, кошти з якого спрямовуються на видатки розвитку: інфраструктури, енергозбереження, освіти та медицини у сільській місцевості та реалізацію державних програм розвитку малих і середніх сільськогосподарських товаровиробників.
Підготувала Саша Клімова, 
для “ПЕРШИЙ.com.ua”




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.