Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Суди на боці каратнинних обмежень: 17 тисяч штрафу за торгівлю і перебування в магазині без маски – рішення


1 квітня 2020 року Зарічний районний суд міста Суми притягнув до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину (ст. 44-3 КУпАП) чоловіка, який перебував у приміщенні продуктового магазину без маски. Судовим рішенням (справа № 591/1906/20) на нього накладено штраф у розмірі 17 тис. грн. Про це повідомляє прес-служба суду.
Так, згідно з протоколом, громадянин зайшов до продуктового магазину, без засобів захисту, (медичної або респіраторної маски), чим порушив п. 2 а рішення виконавчого комітету СМР №172 від 27.03.2020 (тобто знаходився у публічному місці без засобів індивідуального захисту) відповідно до якого на території Сумської міської ОТГ заборонено знаходитися у публічних місцях, громадському транспорті, без засобів індивідуального захисту, а, відтак, скоїв правопорушення передбачене ст. 44-3 КУпАП.
У судовому засіданні чоловік не заперечував того, що перебував у магазині без маски.
Крім того, раніше, подібну постанову у справі № 212/2067/20 прийняв Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області (25.03.2020).
У даній справі до адміністративної відповідальності за порушення правил карантину (ст. 44-3 КУпАП) було притягнуто продавчиню магазину, яка здійснювала відпуск продукції без захисної маски.
В судовому засіданні жінка свою вину визнала, а суд призначив їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 1 тисячі НДМГ, що становить 17 000 грн.
При цьому, слід зауважити, що ці рішення можуть бути оскарженеі в апеляційному суді.
Втім, як бачимо, наразі служителі Феміди першої інстанції, ухвалюють рішення на користь карантинних обмежень.
Водночас, зазначимо, що Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” № 530, яким і було введено ст. 44-3 КУпАП, Рада прийняла під час засідання 17 березня.
Пізніше депутати підтримали Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX. Його парламент ухвалив 30 березня 2020 року, а вже 1 квітня він був підписаний Президентом.
Серед іншого, ухваливши зміни, уряд отримав право на період карантину встановлювати граничні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари.
Разом із цим, документом передбачено й виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину. Крім того, спрощується оформлення дистанційної роботи – працівники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до будь-яких обмежень трудових прав чи зменшення зарплати.
Також Закон передбачає і автоматичне продовження всіх соціальнівиплат на період карантину. Відтак, отримувачам не потрібно наражати себе на небезпеку та з’являтися у відповідні установи.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.