Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Пенсії підвищать через карантин: в Кабміні пояснили, кому і скільки доплатять

Пенсії підвищать через карантин: в Кабміні пояснили, кому і скільки доплатять
Компенсації отримають 1,5 млн пенсіонерів, а разові виплати - понад 10 млн осіб

Затверджену Кабінетом міністрів разову виплату 1000 гривень у зв'язку з карантином нарахують 10 мільйонам пенсіонерів і 600 тисячам представників інших категорій одержувачів соцдопомоги. Про це розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час засідання уряду.

При цьому отримати "карантинну тисячу" українці зможуть тільки після того, як Верховна Рада внесе необхідні зміни до державного бюджету на 2020 рік.

"Ми визначаємо порядок виплати очікуваної в травні одноразової грошової допомоги в сумі 1000 гривень. Допомогу отримають 10 млн пенсіонерів, розмір пенсійної виплати яких не перевищує 5000 гривень за станом на 1 квітня 2020 року. Крім того, близько 600 тис. одержувачів державної соцдопомоги теж отримають по тисячі гривень. Ми зробимо такі виплати відразу, як тільки будуть внесені зміни до держбюджету і затверджені необхідні фінансові документи. Якщо це станеться, то вже з 15 квітня 2020 року Пенсійний фонд нарахує ці виплати", – пояснила Лазебна.

Крім того, Кабмін схвалив щомісячну виплату до 500 гривень пенсіонерам старше 80 років, пенсії яких не перевищують 9205 гривень.

"Важливо відзначити, що такі пенсіонери отримувати компенсаційну виплату на додаток до вже встановлених статусних підвищень і надбавок до пенсії дітям війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих та учасників війни. Тобто ми її (компенсацію. – Ред.) виводимо за межі надбавок, які отримують пенсіонери. При цьому ми встановлюємо для зазначених пенсіонерів зі страховим стажем для жінок 20 років, для чоловіків 25 років граничну виплату. Тобто виплата не може бути менше 2600 гривень. Зараз така виплата – 2000 гривень", – додала Лазебна.

Таку компенсацію, за її словами, отримає близько 1,5 мільйона пенсіонерів.

Також уряд розраховує в травні провести індексацію пенсій на 11% – так, як це передбачено пенсійним законом.

"Але ми знаємо, що така індексація охопить не всіх пенсіонерів. Тому ми підрахували і побачили, що 7 млн пенсіонерів отримають близько 260 гривень. Ми пропонуємо пенсіонерам, які не будуть охоплені повномасштабною індексацією і у яких є стаж роботи 30 років у жінок і 35 років у чоловіків, підвищити мінімальну пенсійну виплату до 2100 гривень. З урахуванням такого збільшення пенсійної виплати індексація охопить вже понад 8,5 млн пенсіонерів", – підкреслила міністр.

Джерело ​




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.