Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Закриття інтернатів та дивна альтернатива для них





Що буде з сиротами, сайту “Сьогодні” розповіла Олена Ремень, завідувачка відділу забезпечення діяльності уповноваженого президента України з прав дитини.
Замість утримання інтернатів держава підтримуватиме сім’ї та розвивати сімейні форми виховання . Для цього в громадах почнуть створювати соціальні послуги, які будуть надаватися сім’ям з дітьми за місцем проживання, щоб дитину не доводилося віддавати в інтернат, каже Олена Ремень.
Діти з порушенням ментального або фізичного розвитку раніше потрапляли тільки в інтернати. Тепер кожна школа зобов’язана взяти таку дитину на навчання. У школах уже з’явилася посада “асистент вчителя”. Він допомагає вчителю під час уроку, якщо в класі є дитина з інвалідністю. Якщо школяр має порушення опорно-рухового апарату або ментальні, то його супроводжує асистент. Коли таких послуг буде більше, батькам не доведеться віддавати дітей в інтернати.
“Важче з дітьми зі складною формою інвалідності, які потрапляють до інтернатних закладів системи Мінсоцполітики. Це діти, які потребують постійного догляду. Але і для них можна створювати послуги за місцем проживання. Наприклад, послуга денного догляду – дуже багато батьків змушені віддавати дитину в інтернат , тому що їм треба працювати. А дитину з інвалідністю нікуди подіти. Мінсоцполітики розробляє стандарт послуги денного догляду. По суті, буде установа, як дитячий садок для дітей з важкими формами інвалідності. Фахівці будуть увесь день доглядати за дитиною, займатися з нею, а ввечері її можна [буде забирати] додому. І її не доведеться віддавати в інтернат”, – пояснює Олена Ремень.Сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, будуть виховуватися в умовах, максимально наближених до сімейної формі виховання. Проте всіх дітей влаштувати в сім’ї не виходить, визнає Олена Ремень. Для таких дітей створять “малі групові будиночки”.
“Це установа, в якій може проживати не більше 10 дітей, якщо серед них є діти з інвалідністю, то не більше восьми. Він повинен міститися у звичайному житловому будинку і нічим не відрізнятися серед інших будинків. Там будуть вихователі, але діти обов’язково мають вчитися в школі за місцем проживання. Діти будуть максимально інтегровані в суспільство і жити в таких умовах, в яких живуть діти у звичайних сім’ях: ходити в школу, спілкуватися з однолітками, заводити друзів”, – пояснює Олена Ремень.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.