Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Ціни на газ: обіцянки влади, європейські цінники і українські платіжки


В кінці грудня минулого року відбулася нарада президента, прем’єра та інших чиновників, де стверджувалося, що ціни на газ і, відповідно, тарифи будуть знижені на 25-30%. Про це йдеться у заяві глави Політради партії «Опозиційна платформа – За життя».
Як зазначає політик, всі економічні підстави для виконання такої обіцянки були. Природний газ, всупереч сезонним тенденціям, через теплу погоду і наявність серйозних запасів дешевшав по всій Європі.
“Цілком солідні запаси були створені і в Україні. Засмучувало інше: видобуток природного газу в нашій країні продовжував скорочуватися. За підсумками 2019 року видобуток природного газу в Україні знизився на 1% – до 20,7 млрд кубометрів. Причому зниження відбулося переважно за рахунок різкого падіння видобутку у основного добувача – державного «Укргазвидобування».
Питання про якість держуправління в Україні піднімається не вперше і неминуче веде тільки до одного висновку: нинішній уряд, включаючи керівників держкорпорацій, не здатний забезпечити належне управління державними підприємствами і економікою в цілому.

“Але повернемося до цін на газ і тарифів ЖКГ, – продовжує Віктор Медведчук.
У другій половині січня прем’єр Гончарук заявив, що суми платіжок на тепло і гарячу воду для українців вже знижені до 30%. Але мільйони українських сімей цього чомусь не помітили. Більш того, було заявлено, що здійснено перерахунок за грудень, однак і цього в платіжках більшості українців досі немає …
А що ж з цінами на газ?
В Європі вони продовжували знижуватися небаченими темпами. На німецькому газовому хабі NCG ціна природного газу на 20 січня 2020 року становила 118 євро за тисячу кубометрів. При цьому на 20 грудня 2019 року вона становила 158 євро за тисячу кубометрів. Таким чином, зниження ціни природного газу на NCG за місяць склало 25,3%.
Більш того, середня митна вартість імпортного природного газу, що склалася в процесі його митного оформлення під час ввезення на територію України, з листопада 2018 року по грудень 2019 року скоротилася практично в 2 рази – з $ 339,2 до $ 176,7 за тисячу кубометрів. Тоді як вартість блакитного палива для населення за цей період знизилася лише на 15,2% – з 8550 грн (в листопаді 2019 го) до 7250 грн за тисячу кубометрів (в січні 2020-го).
До речі, з урахуванням паритету газових цін для української промисловості і для населення, промпідприємства країни також значно переплачують за енергозабезпечення. Такі розцінки знижують конкурентоспроможність українських підприємств і ведуть в тому числі до падіння промислового виробництва в країні.
Очевидно, що тарифно-цінову політику в Україні необхідно змінювати і змінювати терміново. Абсолютно зрозуміло, що нинішнє керівництво Кабміну і «Нафтогазу» цього робити не буде. І єдиний шанс на зміну політики – це зміна керівництва, неодноразово викритого в брехні, багатомільйонних «преміях» і повному непрофесіоналізмі“, – зауважив Віктор Медведчук.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.