Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вчителі отримають більше надбавок, а учнів покарають за списування: новий закон про школу

Вчителі отримають більше надбавок, а учнів покарають за списування: новий закон про школу
Покарання за списування, предмети на вибір і більше надбавок для вчителів. Верховна Рада нещодавно ухвалила новий закон "Про повну загальну середню освіту". Сайт "Сьогодні" розібрався, що зміниться для учнів і вчителів.

Учнів каратимуть за списування
Списування стане карним. У законі багато уваги приділено академічній доброчесності учнів і вчителів. Порушенням доброчесності вважаються: списування, обман, хабарництво, необ'єктивне оцінювання, підказки від вчителя до учня на семестровій контрольній, іспиті, зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО). Також каратиметься використання учнем шпаргалок і технічних пристроїв під час контрольних.

За порушення доброчесності учня можуть відсторонити від контрольної чи іспиту і змусити складати повторно. Учня також можуть залишити заново опановувати предмет. Крім цього, порушника можуть позбавити стипендії, призових місць на турнірах, олімпіадах, конкурсах. Вчителю за порушення академічної доброчесності загрожує покарання від позбавлення премій на рік і аж до позбавлення педагогічного звання.

Індивідуальна траєкторія освіти і предмети на вибір
Після отримання початкової (1-4 класи), базової (5-9 класи) і профільної освіти (10-12 класи) учні проходитимуть державну підсумкову атестацію.

Якщо в учня є власні цілі в освіті, він може будувати індивідуальну траєкторію, йдеться в законі. Це може бути інша форма і темпи навчання. Наприклад, якщо учень хоче закінчити клас екстерном, школа повинна скласти для нього індивідуальний план. Визначити рівень своїх знань він зможе за результатом підсумкового оцінювання. Якщо школяр на домашній формі навчання, йому треба проходити підсумкове оцінювання кожен семестр.

Також серед нововведень – предмети на вибір. Учні зможуть обирати предмети, які бажають вивчати більше. Пропонуватиме перелік предметів на вибір школа.

Учні мають право на додаткове індивідуальне або групове заняття по предмету, який виноситься на державну атестацію. Це стосується учнів, у яких рівень досягнень нижчий за середні по класу, уточнюється в законі.

Крім того, в законі йдеться, що учні можуть брати участь у розробці та обговоренні плану роботи школи. Також школярі можуть, за погодженням з керівництвом закладу, проводити спортивні, організаційні, просвітницькі та інші заходи. Через свого представника учні можуть відвідувати педагогічні наради, які стосуються організації освітнього процесу.

Інтернатура для вчителів і нові надбавки до зарплати
Учитель без педагогічного досвіду при прийнятті на роботу повинен пройти рік інтернатури. У молодого вчителя повинен бути наставник – досвідчений педагог. За наставництво старший учитель отримує надбавку – 20% до зарплати.

Зараз у вчителів є кілька основних надбавок. У законі їх зберегли і навіть додали нові доплати. За класне керівництво педагогу належить 20-25%, перевірку робіт учнів – 10-20%, завідування майстернями, кабінетами інформатики – 15-20%, роботу в інклюзивних класах – 20%. Серед інших надбавок:

завідування кімнатами зберігання зброї, тирами, паспортизованими музеями – 10-15%;
завідування структурними підрозділами школи – 25%;
завідування кабінетом, спортзалом, лабораторіями, ресурсними кімнатами – 10-15%;
завідування бібліотекою – 5-15%;
обслуговування комп'ютерної техніки – 10-15%;
позакласна робота з учнями – 10-40%;
за почесні, вчені та спортивні звання – 15-30%;
за педагогічні звання та роботу в спеціальних школах (класах або групах) – 10-30%.

Вчителів на пенсії, які продовжують працювати, переведуть з безстрокових на строкові трудові договори. До 1 липнякерівники шкіл повинні розірвати трудові договори з учителями-пенсіонерами – замість цього пропонується укладати з учителями договір на рік. "У разі незгоди з продовженням трудових відносин на умовах строкового трудового договору, педагогічні працівники, яким виплачується пенсія за віком, звільняються відповідно до пункту 9 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України", – йдеться в прикінцевих положеннях закону.

Школи стануть фінансово самостійними
Директор школи може обіймати свою посаду не більше двох термінів по шість років поспіль в одному закладі. Конкурс на посаду керівника закладу проводитиме незалежна комісія. А відбір фіксуватиметься на відео.

При цьому директор повинен представити план розвитку школи. Важливо відзначити, що школа отримує фінансову самостійність у використанні грошей. Так, заклад може самостійно формувати штатний розклад, оплачувати ремонти приміщень, оплачувати підвищення кваліфікації вчителів, укладати договори.

Поставили крапку з мовою навчання
Всі предмети в школі повинні викладатися державною мовою. Але школярам, які належать до нацменшин, гарантується право на вивчення рідної мови разом з українською.

Якщо рідна мова учня – офіційна мова в ЄС, то в п'ятому класі тільки 20% занять повинно бути українською. У дев'ятому класі – 40%, а з 10-го – 60%. Для всіх інших національних меншин 80% занять ведеться державною мовою.

Якщо в учня порушення слуху, йому гарантується вивчення української жестової мови та викладання предметів нею. ​




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.