Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В Україні хочуть змінити правила прийому на роботу






У Верховній Раді України планують розглянути законопроект №1148, який заборонить роботодавцям задавати питання, що стосуються особистого життя, при проведенні співбесід.
Як повідомляє finance.ua , законопроект буде розглянутий на найближчому тижні.
«Зустрічаються випадки, коли при вирішенні про наймання працівника, в тому числі жінки, роботодавець дізнається про навички і кар’єрні плани, але також цікавиться особистим життям, наприклад, про плани зареєструвати шлюбні відносини або народити дитину, що впливає на остаточне рішення роботодавця. Більш того, нерідкі випадки відмови в прийомі на роботу вагітних жінок », – сказано в пояснювальній записці до проекту закону.Автори законопроекту впевнені, що деякі відомості про особисте життя можуть вплинути на рішення про прийом на роботу, в той час як професійні якості відходять на другий план.
Законопроект передбачає введення заборони на питання про національну або політичної приналежності, місце реєстрації. Крім того, під забороною можуть виявитися питання, що стосуються відносин, сім’ї, здоров’я і рівня зарплати на колишньому місці роботи.
Якщо на співбесіді людині будуть задавати подібні питання, то він може на них не відповідати, і це не може бути причиною відмови в прийомі на роботу.
З трудовим законодавством пропонують додати новий пункт – гарантія права на особисте життя. Як це право буде гарантовано, в проекті не йде.
Як зазначила керуюча компанією з підбору персоналу Юлія Гречка, дискримінаційні питання – часте явище в сучасному світі.
Найчастіше, за словами експерта, здобувачі стикалися з гендерною дискримінацією. Наприклад, дівчатам, які недавно вийшли заміж відмовляли в прийомі на роботу через те, що вони в найближчі кілька років можуть піти в декрет.
Юлія Гречка розповіла, що хоч в Україні і є закон, який забороняє гендерну дискримінацію, однак його не дотримуються і сподіватися на те, що він почне працювати не варто.​




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.