Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

У МОЗ розповіли, що очікує на українців, які не підписали декларацію із сімейним лікарем

Українці мають ще тиждень для того, щоб встигнути підписали декларації із сімейними лікарями. Ті пацієнти, хто цього не зробить, матимуть певні обмеження у доступі до медпослуг. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
“З середини 2019 року оплати за медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів від Національної служби здоров’я будуть іти лише за тих людей, які підписали декларації. Якщо люди будуть категорично відмовлятись від підписання декларації, то їм, безумовно, не відмовлять у наданні медичної допомоги, особливо – у наданні невідкладної допомоги. Але щоб мати свого лікаря, який регулярно допомагатиме стежити за здоров’ям, щоб ставити йому питання про своє здоров’я, проходити планові обстеження – для цього потрібно підписати декларацію. Коли є потреба у невідкладній медичній допомозі, її нададуть навіть без декларації”, – пояснив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.
Якщо досі держава за кожного пацієнта, що не підписав декларацію, але живе на території дільниці, платила медзакладам по 120 гривень на рік (гроші йшли і на зарплату лікарям і на благоустрій установи), то з 1 квітня МОЗ припиняє фінансувати частину пацієнтів.
У Міністерстві наголошують, що з квітня у пацієнтів, які не підписали декларації, можуть виникнути проблеми із записом не прийом. Адже, в першу чергу будуть обслуговувати тих, хто підписав договір із лікарем.
“З першого квітня вже не буде оплати за так званий червоний список – це ті пацієнти, які не підписали декларації з лікарем, – зазначила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Укласти декларацію зі своїм сімейним лікарем можна у необмежений термін. Так само у біль-який час можна змінити сімейного лікаря і підписати декларацію із іншим спеціалістом. Загалом, у 2019 році 97% комунальних медкзакладів долучилися до реформи системи охорони здоров’я й наразі вже близько 25 мільйонів українців уклали декларації з лікарями.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.