Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Стало відомо, чому мільйон українців не зможуть проголосувати на виборах 31 березня

На виборах Президента України 31 березня не зможуть проголосувати мільйон громадян, які знялися з реєстрації за місцем проживання і через це не можуть бути включені до списків виборців.
Про цю проблему розповів керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах.

“Це ті люди, які знялися з реєстрації, але не зареєструвалися в якомусь іншому місці. Чому ми їх окремо показуємо? Тому що ми не маємо можливості включити таких людей у списки виборців. Ми їх всіх знаємо, знаємо ім’я, прізвище по-батькові, знаємо, коли вибув і так далі. Але, на жаль, включити у список виборців, згідно із законодавством, не можемо. Цифра немала – таких виборців в Україні майже мільйон”, – сказав він.

За словами Стельмаха, причини відмови реєструватися у людей різні: хтось не хоче служити в армії – виписується і ніде не реєструється, хтось ховається від сплати аліментів, студенти закінчують навчання – їх виписують з гуртожитків, але додому вони не їдуть. Наприклад, коли в Україні почали надавати субсидії на оплату комунальних послуг, дуже багато громадян почали зніматися з обліку місця проживання, щоб сім’я отримувала право на субсидію.

“Є багато причин, що спонукають людей зніматися з реєстрації. Так, не зможуть (проголосувати). А де їм голосувати? До якої ділянки нам віднести людину, яка знялася з обліку? Для того, щоб мати можливість проголосувати, громадянин повинен мати зареєстроване місце проживання. До речі, Закон про свободу пересування та вільний вибір місця проживання передбачає, що кожен громадянин повинен зареєструватися протягом місяця після зняття з попередньої реєстрації – інакше це порушення”, – резюмував чиновник.

Проголосувати за президента України громадяни зможуть 31 березня 2019 року. Другий тур, при необхідності його проведення, відбудеться 21 квітня 2019 року. Цього року бажання взяти участь у президентській гонці виявили 39 кандидатів, інформує today.ua.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.