Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Пояснили, куди зникають дрібні монети

Торік через банківську систему Нацбанку повернулося близько 1,5 млн шт. монет по 1, 2 і 5 коп. Водночас в обігу перебуває майже 6 млрд шт. дрібних монет.
"Нацбанк спеціально не вилучає з обігу монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок. Вони поступово повертаються до нас через банківську систему. Водночас не можна сказати, скільки всього буде повернено монет. Адже багато з них просто загубили. Ще якась кількість лежить у скарбничках українців. Можливо, коли ми оголосимо про вилучення монет із обігу, процес піде активніше", - говорить голова Нацбанку Яків Смолій, пише Сегодня.
Зараз монети доставляють до спеціальних сховищ. Коли набереться певний обсяг, їх утилізують.
"Якщо паперові банкноти ми ріжемо, подрібнюємо, то для монет передбачена окрема процедура. Утилізація відбувається шляхом знищення на них мотивів зображень на спеціальному обладнанні у присутності комісії. Це стосується як обігових монет, так і пам'ятних та інвестиційних монет", - наголосив Яків Смолій.
За його словами, монети з недорогоцінних металів стають металобрухтом. Їх не можна карбувати повторно. Для нових монет потрібні заготовки певного сплаву.
З 1 липня 2018-го Нацбанк перестав карбувати монети номіналом 1, 2, 5 і 25 коп. Водночас введені в обіг дрібні монети надалі використовуватимуть як засіб платежу. Вони перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення правління НБУ.
 
https://gazeta.ua





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.