Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Нова модель складання іспитів на водійські права: до чого готуватися майбутнім водіям

Сьогодні, щоб вивчити правила дорожнього руху, не потрібно не тільки йти до школи, а навіть вставати з місця

Нову модель складання іспитів представила минулого тижня урядово-громадська ініціатива "Разом проти корупції". Отже, спочатку майбутній водій через електронний кабінет записується на іспит. А коли приходить його здавати, його обличчя відсканують, щоб переконатися – це саме той зареєстрований. Іспит зніматимуть на відео, щоб інструктор-екзаменатор навіть не натякав на хабар.

Аналітики оцінюють тіньовий ринок водійських прав в Україні в 18 мільйонів доларів.

Іспит, до речі, хочуть дозволити здавати без навчання в автошколі.

Сьогодні автошколи – це законом пов'язані з державою установи.

"Будь-яке навчання зараз в автошколі починається з того, що автошкола і повинна зареєструвати в сервісному центрі кандидатів, які вчитимуться. Без цієї реєстрації неможливо потім людині отримати посвідчення водія", – розповідає Олександр Швець, юридичний експерт з ДТП.

Отже, автошкола в Україні є невід'ємною частиною офіційного процесу отримання водійських прав.

Перед здачею іспиту в МРЕВ ви повинні надати довідку, що пройшли курси. І ця довідка коштуватиме вам як мінімум 3,5 тисячі. Для любителів "все швидко вирішити" – ідеальне середовище.

"Є автошколи, які завжди здають. Їх учні завжди здають з першого разу на права, без проблем, без нічого. До їх документів не виникає питань. Їх інструктори-директори не стоять у чергах там зареєструвати це все. Зрозуміло, що там певний відсоток від вартості навчання закладається саме на цю корупційну складову", – вважає експерт.

Втім, вже з'явилася ініціатива зламати систему.

"Людина має право сама піти і здати іспит. Не йти за обов'язковою освітою і платити за це гроші", – каже заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Лев Парцхаладзе пропонує розірвати зв'язок автошкіл з державою. Це повинно скоротити державні витрати на бюрократичні механізми в галузі і зменшити корупційні ризики. Сам чиновник апелює до досвіду передових країн світу.

"У США можна самому вибирати, можна готуватися за допомогою друзів, немає якихось певних шкіл, які ти повинен пройти. Ти можеш готуватися самостійно, сам здати, тобто не потрібно якоїсь допомоги", – розповідає Василь Кушнір, співвласник автошколи.

Сьогодні, щоб вивчити правила дорожнього руху, не потрібно не тільки йти до школи, а навіть вставати з місця.

Існують спеціальні комп'ютерні програми, за якими можна вивчати правила дорожнього руху.

А ось на деяких машинах можна їздити навіть без знань, отриманих в автошколі.

Автомобілів з функцією автопілота в світі стає все більше. А компанія Фольксваген – один з найбільших виробників автомобілів у світі – вже оголосила про розробку нового покоління машин з двигуном внутрішнього згоряння. Наступне – електричне покоління – вже повністю автоматизоване і роботизоване.

Раніше повідомлялося, що депутати планують дозволити українським водіям не возити з собою оригінали посвідчення водія, техпаспорта на автомобіль і страхування "автоцивілки". Автоексперти підтримують нововведення і кажуть, що зміни до закону повинні ухвалити, але побоюються збоїв в роботі такої бази в провінції, де не завжди буває хороше покриття для мобільного зв'язку або інтернету.

При цьому в листопаді 2017 року було вирішено, що перше посвідчення водія в Україні видаватимуть на два роки.





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.