Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Які форми домашнього насильства віднині є злочином в Україні – пояснення кримінолога

Кримінальним злочином тепер вважається навіть економічне та психологічне насильство

В ефірі "Інформаційного вечора" юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук Анна Маляр розповіла про нововведення до Кримінального кодексу України, що стосуються різних форм домашнього насильства і пояснила, чому це важливо. 

"Увесь комплекс змін (це, до речі, не тільки про статеві відносини) – це імплементація в українське законодавство норм Стамбульської конвенції, це така коротка назва. Вона спрямована на захист жінок від домашнього насильства і від інших проявів насильства. Перша частина змін до Кримінального кодексу, про яку всі мовчать, значно сенсаційніша. Тому що з'явилися нові склади злочинів, яких до цього не було. Зґвалтування та статеве насильство до цього було. А от тепер домашнє насильство є злочином. Раніше того не було", – розповідає юрист.

За її словами, нині злочином є будь-який з чотирьох видів домашнього насильства.

"Навіть більше, за законом, є чотири форми домашнього насильства – фізичне, сексуальне, економічне та психологічне. Фізичне та сексуальне – ми з вами розуміємо. Домашнє чи ні, але людину можна було притягнути до відповідальності, статті ККУ були. А от економічне та психологічне – це вперше, коли вони стали злочином", – зазначає Маляр. 
Утім, як фахівець у галузі кримінального права, Анна Маляр каже: підтримує зміни до ККУ лише частково, адже "Кримінальний кодекс – це не смітник, куди збирають всі правопорушення". Що це значить і чому юрист не підтримує нововведень – дізнайтеся у відео: 
               





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.