Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Сьогодні відзначають Водохреще: традиції святкування і обряди з водою, народні прикмети на день

Сьогодні, 19 січня, Православна церква відзначає Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. В народі свято називають "Водохреще" або "Йордан". Про те, з якими традиціями пов'язаний день, розкажуть Українські Новини.


Основним повір'ям дня вважається цілюща вода. У свято відбувається церковна хода до міських і сільських річок для освячення води. Її прийнято набирати з джерела і зберігати вдома, щоб використовувати, якщо хтось з родини захворіє. Вважається, що найбільш сильну дію проявляє свята вода випита натщесерце.
Крім цілющої сили, вірять, що йорданская вода здатна очистити людську душу. Також такою водою кроплять хату, щоб відлякати від неї все недобре. При цьому іноді напувають й худобу для її здоров'я і благополуччя.
Купання здавна асоціювалося зі скиданням гріхів і очищенням від поганого. Навіть найперший обряд для християнського людини – хрещення – відбувається з зануренням у воду. Тому до Йордану з'явилася традиція у цей день занурюватися в крижану воду в ополонці. Такий обряд дозволяє відчути себе оновленим і очищеним від гріхів, а також отримати здоров'я та удачу.
Дівчата застосовували священну воду і з іншими намірами. Вони набирали її в миску або таз, клали на дно ягоди калини і вмивалися отриманої водою, щоб "обличчя було червоним", тобто гарним.
Раніше після настання свята ще деякий період часу не святкували весілля і навіть співали пісні. Часто в такому настрої чекали приходу Великого посту.
Також зі святом з'являються і "хрещенські морози" – найсильніші зимові холоди.
Прикмети:
  • хто першим на Водохреще візьме воду з криниці чи ополонки, той весь рік жодного разу не захворіє;
  • Богоявлення під повний місяць - до великого розливу;
  • якщо у цей день буде хуртовина, те ж саме буде і на Масницю;
  • якщо людина, що взяла у церкві охрещену воду, впаде або розіллє воду, то довго вона на цьому світі не проживе;
  • якщо хрещенські морози сильніше різдвяних - рік буде врожайним;
  • снігу під Водохреще надує - хліба прибуде;
  • хто в Святки народився - тому неодмінно потрібно купатися в йордані на Водохреще, набиратися захисту і сили від хрещенської води;
  • у того, хто засватається на Водохреще, буде щасливе сімейне життя.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.