Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

В лісових масивах на Рахівщині побільшало бобрів (ФОТО)

foto
Потайливих і надзвичайно працьовитих гризунів, які нещодавно поселилися в лісових угіддях ДП «Ясінянське ЛМГ», лісівники виявили вже у двох лісництвах господарства
З часу появи «волохатих інженерів» працівникам лісової охорони і єгерям довелося опановувати нові знання і навички з методики спостереження і моніторингу за незвичними мешканцями, а також чимало дізнатися про особливості їх життєдіяльності в природних умовах лісгоспу. Однак, комплексно дослідити та провести кількісний облік бобрів, що мешкають в лісах підприємства, виявилося непростим завданням, адже побачити самих тварин — велика удача, вони, зазвичай, активні в темну пору доби і намагаються не траплятися на очі людям.
Зараз відомо про три сім’ї бобра річкового на території лісового фонду ДП «Ясінянське ЛМГ». Гризуни впевнено заселяють фітоценози в широких заплавах гірських потічків на висоті від 650 до 1000 метрів над рівнем моря. За словами єгерів, з приходом осені у бобрових сім’ях розпочався період підготовки до зими. Адже, бобри не впадають у сплячку, і проводять зиму в напівдрімотному стані в тісному колі сім'ї. Впродовж кількох місяців тварини активно запасають корм на весь зимовий сезон. Протягом ночі бобри валять дерева так, щоб ті падали вершиною у воду, далі гризуни відразу ж обгризають сучки, потім «розпилюють» стовбур на невеликі шматочки і сплавляють до комор, які знаходяться під водою біля берегів. Одне сімейство заготовлює на зиму приблизно 10 кубометрів деревних кормів. В лісах ДП «Ясінянське ЛМГ» гризуни живляться молодими деревами верби, вільхи і явора.

Ще одна умова успішної зимівлі – міцна гребля і глибока заплава. Готуючись до настання холоду, трварини добудовують і укріплюють свої греблі. Підвищення рівня води дає можливість гризунам вільно пересуватися під водою і льодом у зимовий час. У будівництві своїх загат, окрім листяних дерев, місцеві бобри використовують і хвойні породи. Боброві греблі також позитивно вплинули на чисельність риби у лісовому фонді підприємства. У прозорій воді заплави часто можна побачити велику кількість риби різного розміру, що є свідченням успішної приживаності та вдалого нересту.

Своє житло і місце для зимівлі у лісових масивах ДП «Ясінянське ЛМГ», бобри організували по різному. Одне сімейство поселилося у бобровій хатинці, збудувавши її на своїй греблі з ошкурених гілок і стовбурів повалених дерев.
Інші дві сім’ї – розмістилися у норах, які вирили вздовж високого берега гірського потічка.
Біля поселень бобрів вся місцина «всіяна» численними слідами відбитків лап, а навкруги скрізь спостерігаються сліди їх життєдіяльності. Ці «чотирилапі інженери» по усій околиці погризли дерева і проклали своєрідні шляхи-волоки якими перетягують стовбури й гілки до води. Для сповільнення та регуляції течії, на берегах і у заплаві гірських потоків гризуни спорудили цілу систему каскадів, численні рови та різноманітні загати. Працьовитість, раціональність і точність з якою бобри організували простір свого існування вражає, і є надзвичайно цікавою для пізнання й спостереження.
«Єгерська служба та працівники лісової охорони ДП «Ясінянське ЛМГ» щодня докладають максимум зусиль для успішної приживаності та збереження популяції бобра річкового на території мисливських угідь підприємства. Збільшення чисельності та розселення бобра, яке ми спостерігаємо на даний час – хороший результат нашої роботи і свідчення того, що ми робимо усе правильно. Однак, при вивченні та спостереженні за бобрами ми зіштовхнулися з деякими труднощами. Інформації про метод охорони, спостереження і обліку цих тварин на гірських територіях дуже мало. Наразі відповідальні фахівці лісомисливгоспу проводять консультації і діляться своїми спостереженнями з профільними науковцями. В майбутньому, ми плануємо адаптувати до наших умов і застосовувати на практиці морфологічний метод кількісного обліку бобра за вимірами ширини слідів різця, який дасть змогу детальніше вивчити місцеву популяцію.
На даний час нами впроваджені заходи з посиленої охорони бобрових поселень та встановлюються фотопастки з метою спостереження і запобігання браконьєрства. Сподіваємося, що у майбутньому бобрів стане більше, і, можливо, вони стануть ще однією туристичною родзинкою нашого краю» – зазначає головний мисливствознавець ДП «Ясінянське ЛМГ» Андрій Климпотюк.
Джерело: ДП «Ясінянське ЛМГ»





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.