Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Юні лісові рейнджери Рахівщини – майбутні «зелені» лідери

Третій рік поспіль на базі Рахівської першої школи діє клуб «Юні лісові рейнджери». Проект реалізується БФ «Центром громадських ініціатив» з 2016 року за фінансової підтримки Лісової Служби США/US Forest Service. 
 
Метою клубу є зацікавлення учнівської молоді до природоохоронної діяльності, популяризація дружнього до природи стилю життя. Привернення уваги до питань ефективного природокористування та налагодження активної співпраці з місцевими лісництвами.
За час діяльності «Юні лісові рейнджери» неодноразово потрапляли на шпальти районного видання та були на слуху у краян. Адже учасники клубу зосереджувались на таких напрямках роботи, як привернення уваги громадськості до актуальних локальних та глобальних екологічних проблем, організовували акції та заходи для збереження лісових насаджень, проводили екскурсії задля вивчення флори і фауни Рахівщини.
На рахунку «рейнжерів» більше п’яти навчальних поїздок, виїзних занять до інших шкіл району, де учасники розповідали про свою роботу, а також проводили різноманітні вправи та квести. Організували більше півсотні тематичних засідань і зустрічей, зняли п’ять відеороликів із закликом берегти природу, та брати участь у акціях на захист зелених насаджень. Загалом, самі «рейнджери» стали учасниками більше, як двадцяти різноманітних екологічних акцій, а залучили до своєї роботи більше півтисячі учнів.
Вся діяльність клубу, окрім головного – захисту природи – сприяла й розвитку її учасників, вчила їх бути комунікабельними та вміти працювати у групах і командах. Легко знайомитися з ровесниками та вміти вести бесіду з людьми різних професій. Учасники першого року діяльності, а це здебільшого підлітки 12 років, за час перебування у клубі отримали досвід спілкування, навчились самопрезентації, організованості та лідерству. Досвід, який отримали за період організації різноманітних акцій, сприяє нині їхнім вдалим виступам на захистах проектів, дослідницьких робіт Малої Академії Наук, конференціях та семінарах.
Сприяють розвитку лісової справи й працівники держлісгоспів. Як розповідає керівник клубу «Юні лісові рейнджери» Оксана Турок, дуже тісна співпраця у їх гуртка між Рахівським лісодослідним господарством, Великобичківським лісомисливгоспом, особливо Діловецьким та Квасівським лісництвами та Карпатським біосферним заповідником. Лісівники щороку надають посадматеріал на озеленення районів та міст.
Щороку до клубу приходять нові учасники, натомість, старші, досвідченіші «рейнджери» передають новачкам,  набуті навички самоорганізації та відповідальності. Зараз пліч-о-пліч займаються, як учні третіх, четвертих так, і сьомих та дев’ятих класів. При цьому, самостійно планують діяльність клубу на тримісячний термін, з огляду на власні сили, аналізують виконане та обговорюють те, що не вдалось реалізувати. Загалом, більшість занять клубу проводяться на природі, це різноманітні екскурсії, квести, прогулянки, практичні заняття, тренінги. Якщо засідання відбуваються в приміщенні, то у вигляді ігор, інтерактивних вправ, занять, майстер-класів.
Займаються самі та поширюють свій досвід «юні лісові рейнджери» й серед інших шкіл і навіть садочків краю. Важливим є співпраця і допомога, яку отримують «рейнджери», від Карпатського біосферного заповідника, лісництв краю, міської ради, а також батьків та підприємців району. Налагоджено співпрацю з більш, ніж п’ятьма громадськими організаціями, а це, свідчення того, що бажання шкільної молоді берегти, досліджувати природу рідного краю, вчитись правильному лісокористуванню завжди знайде відгук і дасть свої плоди, як для населення міста, де діє клуб, так і його учасників.
 
 Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.