Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

20 січня — Собор святого Івана Хрестителя: історія, традиції та прикмети свята

​З цього дня і до Масляної грали весілля і зазивали сватів.

Православні християни 20 січня святкують Собор Івана Хрестителя. Так шанують Івана, який здійснив обряд Хрещення Ісуса Христа. Це свято відзначають щорічно на наступний день після Хрещення, інформує Ukr.Media.
Які на цей день обряди і традиції?
Зимові свята закінчилися, настав час трудових буднів. Наші предки з цього приводу навіть склали приказку: «Іван Хреститель прийшов і з собою всі свята відвів».
На Русі з цього дня дівочі посиденьки проходили не з ворожіннями та веселими розвагами, а за рукоділлям (вишивкою, в'язанням, шиттям).
З 20 січня і до початку Великого посту дозволялося вживання м'ясних продуктів. Цей період отримав у народі назву «мала весільна пора». Женихи посилали до дівчат сватів, потім справляли весілля.
Тому люди і назвали дату 20 січня «зимовий весільник». В цей день також було заведено варити пиво, звідси пішла ще одна назва «Іван Бражник».
У свято Івана Хрестителя читають замовляння від зубного болю. Якщо вас турбують ниючі зуби, повторюйте сьогодні протягом наступного дня заговорений текст: «Як Іван Хреститель самого Христа хрестив, так з мого рота зубний біль відпустив. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь».
Що сьогодні необхідно зробити?
19 і 20 січня — найсприятливіші дати в році для Хрещення дітей. Якщо у вас дитина досі не хрещена, обов'язково проведіть обряд в ці дні. Кажуть, що сьогодні у момент проведення таїнства поряд з малюком знаходиться сам святий Іван Хреститель.
Дуже погано, якщо не охрещена людина помирає 20 січня, душа її довго не знайде собі пристановища, буде поневірятися, страждати і плакати.
Вранці 20 січня слід сходити на церковну службу. Якщо у вас немає натільного хрестика або як раз збиралися купити новий, свято Івана Хрестителя для цього найкращий день. Таким чином ви порадуєте Ангела-Хранителя, який захищає вас на життєвому шляху.
Коли прийдете з церкви, не поспішайте відразу сідати за стіл обідати. Випийте спочатку трошки Хрещенської води, яку святили напередодні, щоб запастися на весь майбутній рік здоров'ям.
Якщо ви проживаєте в приватному будинку і тримаєте домашніх тварин, то сьогодні обов'язково треба пригостити їх хлібом з сіллю, а ще краще нагодувати млинцями. Згідно з народним повір'ям, такий обряд принесе худобі на весь рік здоров'я і вона буде добре плодитися.
Які існують заборони на цей день?
1. Сьогодні слід виявляти особливу обережність у всьому. 20 січня люди більше, ніж в інші дні, піддаються спокусам. В такому стані можна підписати або погодитися на що завгодно. Так що важливі ділові зустрічі або рішення складних питань краще перенесіть на іншу дату.
2. У народі кажуть, що сьогодні не можна вмиватися. А якщо хто порушить заборону, той весь захист з себе змиє, і згодом буде схильний до обману, розчарувань, зрадництва. Найближчим часом може завдавати удар і жорстоко обдурити близька людина, якій безмежно довіряли.
3. У свято Івана Хрестителя забороняється виконувати будь-яку важку господарську роботу. Наші предки 20 січня влаштовували посиденьки, за що дата отримала в народі назву «ледачий день».
Погодні прикмети на 20 січня
  • Літньо-осінній сезон обіцяє бути врожайним, якщо сьогодні сильний снігопад і похмура погода.Весна прийде рано, якщо 20 січня опівдні сонце яскраво світить.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.