Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

16 травня — Мавра Розсадниця: історія, традиції та прикмети свята

​День сприятливий для посіву та висадки розсади капусти у відкритий ґрунт.

Народне свято Мавра Розсадниця відзначається 16 травня 2020 року (за старим стилем — 3 травня). У православному церковному календарі це дата пам'яті мучениці Маври і її чоловіка — мученика Тимофія, читця, інформує Ukr.Media.
Назву «Розсадниця» свято отримало за те, що 16 травня вважається сприятливим днем для посіву і висаджування у відкритий ґрунт розсади капусти. «Молочним» день назвали в честь молока. До цього терміну корови вже наїдаються свіжої соковитої трави, тому дають смачне молоко. Назву «Зелені щі» день отримав за зелень. В цей період вона вже з'являється на грядках і, відповідно, на столах, у так найулюбленіших на Русі борщах і щах.
Історія
Мавра жила в III столітті в Фіваді Єгипетській. Вона була язичницею. Вийшла заміж за читця місцевої християнської церкви Тимофія. Закохані одружилися у той час, коли повсюдно йшли гоніння на християн імператором Діоклетіаном.
У 286 році на Тимофія донесли місцевому правителю Аріану. Його доставили до нього на суд. Тимофія заарештували. Звинуватили у поширенні чужої для язичників християнської віри та зберіганні богослужбових книг.
Під час тортур до Тимофія прийшла Мавра. Вона добровільно визнала себе християнкою і висловила бажання розділити муки з чоловіком. Правитель дізнався про це. Він розлютився і наказав вирвати їй волосся і кинути в казан з окропом. Після численних катувань Мавру і Тимофія розіп'яли. Дев'ять діб мученики провели на хрестах, дивлячись один на одного. На десяті Господь закликав їх душі до себе.
Традиції та обряди
В це народне свято сіють і висаджують у відкритий ґрунт розсаду капусти. Щоб захистити від шкідників, обприскують її святою водою.
Готують молочну кашу. Вважається, що вона додає здоров'я.
Готують борщі і щі з зеленню.
Прикмети
  • Рясна роса — до багатого врожаю огірків.Багато роси на світанку — до погожих днів. Її відсутність говорить про швидкий дощ.Якщо листя на ясені ще не розправилося, а дуб уже красується зеленню — літо буде сухим.Зацвіла черемха — чекайте похолодання. Якщо квітів багато, значить, влітку випаде багато опадів.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.