Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

3 травня — день Федора Неводника: історія, традиції та прикмети свята

​Між світом живих і мертвих сьогодні відкривається портал. Що важливо зробити в цей день?

У православному світі 3 травня згадують преподобного Феодора Трихину. Дата за народним календарем називається Федір-власяничник, Окликання предків або просто день Федора Неводника, інформує Ukr.Media.
Ким був святий Феодор?
Родом Феодор походив з багатої родини, що проживала в Константинополі. Проте в юному віці земні блага стали йому не цікаві, він прийняв рішення про чернечий постриг і усамітнився в пустельній обителі.
Феодор дотримувався дуже суворого способу життя, серед його речей була лише одна груба і колюча власяница, за що його і назвали Власяничник або Трихин. За життя він прославився створенням безлічі чудес і зціленням хворих людей.
Після того як Феодор помер, мироточити стали його мощі, біля яких продовжувало лікуватися багато хворих.
Які на цей день існують традиції і обряди?
3 травня на Русі ніяких важливих справ і заходів не починали, не хрестили дітей, не грали весілля, не займалися важкою фізичною роботою. Навіть рибалки не вирушали на лови. Цей день повністю присвячували поминанню померлих предків.
Чим ми сьогодні можемо допомогти нашим покійним родичам?
Наші предки до своїх померлих прабатьків завжди ставилися з великою повагою. Люди вірили, що душі покійних кілька разів протягом року відвідують на землі рідних, які залишилися.
Одним з таких днів вважається 3 травня, його назвали в народі «Окликання предків».
Ми віримо, що душі покійних після смерті поселяються у світі мертвих, їм дуже хочеться повернутися назад, бо сильно сумують вони за колишнім земним життям.
3 травня ворота між земним і мертвим світом відчиняються. І щоб наші померлі родичі мали можливість хоч ненадовго відвідати землю, їх треба кликати.
Це доручалося найстаршій жінці у родині. Рано вранці вона відправлялася на цвинтар, гірко плакала на могилі померлого родича, голосила та жалілась, як важко живеться без нього. Потім запрошувала душу покійного повернутися на землю.
Якщо рідні поховані на дуже далеких кладовищах або в іншому місті, і сьогодні немає можливості відвідати могилки, треба рано вранці вийти у двір свого будинку і голосно їх покликати. Раніше ніхто не соромився цього робити, тому що ритуал окликання був нормальним явищем.
Після того, як покликали померлих, будинки готують поминальну трапезу. Стіл заведено накривати щедрий і ситний з дванадцяти страв.

Люди вірили, що душі покійних харчуються парами, які виходять від їжі. Тому страви до поминального столу завжди намагаються подати в гарячому вигляді (киселі наваристі, супи з борщами, млинці з пирогами з пилу-жару, гарячий гарнір до м'ясних страв).
В давнину на околицях людських поселень в цей день встановлювали спеціальні столи для небіжчиків. На них настеляли скатертини, запалювали свічки і ставили хліб з сіллю.
Під час домашньої поминальної трапези всім родичам треба сідати за столом, але на чолі має одне місце залишатися вільне. Згідно з народними повір'ями там сяде душа головного прабатька.

Інші душі померлих можуть сідати на поперечинах столів і стільців, тому під час трапези категорично забороняється людям ставити на них ноги.
На землі покійні гостюють до півночі. Для того щоб проводити їх назад у світ мертвих, всі члени родини виходили у двір і кілька хвилин стояли в повній тиші.
Як тільки подує перший легкий вітерець, це знак, що душі померлих рідних вже у себе в потойбічному світі.
Важливі поради на сьогодні
1. Якщо дата 3 травня випала на Світлу седмицю після Великодня, то окликання предків не проводять, необхідно чекати Радоницю.
2. Коли вирушаєте на цвинтар, намагайтеся купувати гвоздики, щоб покласти їх на могилках. Ці квіти здавна вважаються символом скорботи і печалі.

3. Напередодні 3 травня в будинку обов'язково потрібно провести ретельне прибирання, щоб всюди чистота виблискувала, і порядок був. У день окликання людям треба надіти на себе новий красивий одяг, у жодному разі не можна сваритися між собою і лихословити.
Коли з загробного світу прийдуть душі померлих, вони повинні побачити, що сім'я живе добре, в достатку, мирі і злагоді, є в що одягтися і що смачно поїсти.
Погодні прикмети на 3 травня
  • Якщо сьогодні ллє дощ, значить, влітку буде мало меду.У літньо-осінній період буде щедрий урожай, якщо 3 травня гримить перший в цьому році грім.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.