Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

12 березня — день преподобного Прокопія: історія, традиції та прикмети свята

​Чому не можна відмовляти сьогодні в проханнях.

У православному світі 12 березня згадують про преподобного Прокопія Декаполіта. За народним календарем дата називається Прокіп Перезимний, Дорогоруйнівник або просто день Прокопія, інформує Ukr.Media.
Ким був святий Прокопій?
Проживав Прокопій у Візантійській імперії в VIII столітті. Він був ченцем в обителі Константинополя. Василь Сповідник значився серед його сподвижників та учнів. В період гоніння на християнство вони обидва були заточені в тюрму і піддалися жорстоким мукам.
Які на цей день існують традиції і обряди?
Наші предки вважали, що з 12 березня весна остаточно забирає у зими кермо правління. Всюди посилено тане сніг, тому і назвали дату Прокіп Перезимний.
На Русі наступав період моторошного бездоріжжя, коли на шляхах було стільки бруду, що застрявали і сани, і коні. Звідси пішла друга народна назва дня — дорогоруйнівник.
Святий Прокопій вважається покровителем рибалок і мисливців, так що 12 березня вони сміливо займалися своїм промислом на річці або в лісі. Інші мужички готувалися до нового сільськогосподарського сезону, лагодили інструмент. Жінки поралися по господарству і перебирали насіння для посадки.
Традиційно в день Прокопія слов'яни ходили в лазню, готувалися зустрічати весну чистими і оновленими, парилися і змивали з себе всі зимові хвороби і проблеми. Хороша прикмета, якщо під час банних процедур людина ненавмисно об лавку вдариться, це означає, що скоро вона отримає звістку про нежданий прибуток.
12 березня звертаються до знахарів для заговорювання грязі і проведення обрядів проти болю в суглобах.
Якщо вас сьогодні про щось попросять, пам'ятайте, що не можна відмовляти
У наших пращурів день Прокопія вважався непередбачуваним, що завгодно могло статися — і погане, і хороше. В цей день в будинках двері не замикали, вони були відкриті з ранку до пізньої ночі для усіх рідних, друзів і знайомих. У народі вірили, що нікому не можна відмовити, якщо хтось з проханням прийде.
Звичайно ж, людям потрібно допомагати не лише 12 березня, але і в будь-який інший день. Адже якщо радість у когось або біда трапилася, людині вкрай важлива підтримка, як у моральному, так і в матеріальному плані. І якщо ви здатні надати допомогу, то робіть це обов'язково.
А наступного разу ви можете опинитися на їх місці. І як же це чудово усвідомлювати, що у світі є люди, до яких ви теж звернетеся при необхідності, і вони не відмовлять.
На жаль, бувають і такі випадки, коли люди переходять всі межі дозволеного. Бачачи, що їм йдуть назустріч, надають допомогу, вони починають користуватися у своїх корисливих цілях.
Напевно, багатьом з вас доводилося спостерігати подібне. Наприклад, сусідка по дачі попросила позичити кусень хліба, їй не відмовили, так тепер вона щодня заходить за картоплею, сірниками, борошном, цукром, яйцями, милом і навіть за сковорідкою.
Або ввечері після роботи запропонували колезі, що живе в сусідньому будинку підвезти його, так він тепер вранці і не думає про громадський транспорт, а стоїть і чекає вас біля машини.

І це вже не прохання, а нахабство, так що іноді можна і відмовляти. Тому що не можна нікому дозволяти сідати вам на голову. І не переживайте, в таких випадках вас ніхто не звинуватить в черствості.
Але є деякі речі, які забороняється віддавати з дому, як би вас сильно про це не просили.
Сміливо можете відмовити, якщо у вас хочуть позичити:
Сіль. Це один з найбільш потужних магічних компонентів. Ні під яким приводом, ніколи і нікому її не можна позичати. Така заборона існує з давнини.Взуття і одяг, посуд, прикраси і коштовності. Ніколи не позичайте іншим людям навіть на годинку. Всі ці речі вбирають в себе енергетику свого господаря. Якщо ви комусь дасте їх, то разом з речами піде ваша удача, щастя, благополуччя і здоров'я. Аналогічно, якщо ви попросите речі у людини з негативною енергетикою, то почавши ними користуватися, перетягнете на себе проблеми, хвороби та невезіння господаря.Віник. Його можна винести з будинку лише в одному-єдиному випадку, коли він більше не потрібен, прийшов у непридатність (поламався, стерся) і куплений новий.Навіть найближчим і рідним ввічливо відмовляйте, але віник не віддавайте, разом з ним з хати піде грошова стабільність і щастя.Погодні прикмети на 12 березня
  • Якщо до 12 березня з'явилися перші проліски, це знак того, що можна приступати до польових робіт.У кого у господарстві є вівці, потрібно сьогодні за ними поспостерігати. Якщо вони стукаються лобами — чекайте сильного вітру.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.