Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

11 березня — день Порфирія Пізнього: історія, традиції та прикмети свята

​Чому сьогодні не можна знайомитися з жінками?

Православні християни 11 березня згадують про святого Порфирія, єпископа міста Гази. За народним календарем дата називається Порфирій Пізній, інформує Ukr.Media.
Ким був святий Порфирій?
Народився Порфирій у Греції в місті Салоніки, жив в IV-V століттях. Його батьки були багатими і благородними людьми. В юності він дістався до Єгипту, де поселився у скиті і став ченцем. Після п'яти років проживання в обителі прийняв чернечий постриг і відправився паломником в Єрусалим.
Поблизу річки Йордан знайшов печеру, в якій став жити усамітнено. Незабаром Порфирія здолало важке захворювання (рак печінки), але в сновидінні його чудесним чином зцілив сам Ісус Христос.
Ставши спадкоємцем батьківського багатства, Порфирій витрачав його на прикрасу і будівництво храмів. У 395 році в місті Газа його обрали єпископом.
Які на цей день існують традиції і обряди?
На 11 березня у наших предків існували такі заборони:
• В цей день не можна садити вербу, інакше незабаром хтось із рідних помре.
• У річку плювати забороняється — може віднятися язик.
• Сьогодні не можна брати в руки мотузку, інакше серед родичів будуть повішені.
Сьогодні в красивих дівчат і жінок можуть вселятися кікімори!
На Русі чоловіки і неодружені хлопці старалися 11 березня обходити стороною красивих жінок і дівчат, а про знайомство з ними в цей день і мови не могло бути.
У народі вірили, що в день Порфирія у представниць прекрасної статі вселяються кікімори, які усіма способами спокушають чоловіків, а потім можуть їх в лісову гущавину тягнути, силу відібрати, а то й узагалі вбити.
Кікімори. Хто вони?
Згідно з народними повір'ями, кікімори — це дівчата, які померли не хрещеними чи ще в материнській утробі прокляті (тобто не народилися в результаті того, що мати зробила аборт).
Найбільш часто кікімори оселяються в помешканнях, розташованих на поганих місцях (неподалік від боліт або від місць поховання самогубців і не відспіваних небіжчиків).
Тим, хто будує новий дім, треба бути особливо уважним до найманих майстрів. Буває, що під виглядом тесляра, покрівельника або пічника являється чаклун і заселяє в новий будинок кікімору.
Як відрізнити кікімору?
Народ представляв кікімору худою, мов соломинка, потворною, маленькою, з потворно розпатланим волоссям. Вік у неї старечий, одягається завжди в лахміття. Голова невелика, ніби наперсток, а ніс гострий і довгий.
Ті, хто зустрічався з кікіморою, кажуть, що відразу не зрозумієш — вона це чи щур (їжачок).

Але вся біда в тому, що інколи кікімора може перевтілитися в красиву молоду дівчину або літню бабусю. У цьому випадку її відмінною рисою буде зеленувато-синій колір шкіри.
Його добре видно при яскравому освітленні, саме тому кікімори уникають появи на відкритих і сонячних просторах. У будинках вони ховаються по темних кутках, а на вулиці в тіні кущів і дерев.
Ознаки проживання в будинку кікімори
Ці представниці нечистої сили можуть довго знаходитися поряд з людиною в її житлі і не давати про себе знати. Вони дуже вміло затаюються, але є деякі ознаки, по яких ви зможете зрозуміти, що живете в будинку не одні:
1. у рукодільниць часто сплутуються пряжа, стрічки та нитки;

2. на підлозі періодично з'являються калюжі води або мокрі сліди;
3. в тиші чути приглушені розмови або тихий дитячий плач (коли точно знаєте, що в будинку, крім вас, нікого немає);
4. постійно чути шарудіння й шепіт;
5. виникають незрозумілі звуки, як ніби щось само по собі брязкає, стукає, грюкає.
Як захистити себе від витівок кікімори?
В оселю кікімор напускають шляхом підкидання ляльок. Тому немає іншого способу позбавитися від них, крім як весь будинок перевернути, але ляльку відшукати. Виглядати вона може по-різному:
звичайна лялька, але чужа (не ваша);згорток сміття у вигляді фігурки людини;старенький пупс;збитий пучок пилу або ниток, що формою нагадує обриси ляльки.Таку знахідку голими руками не беріть, тільки в рукавичках, і терміново кидайте все разом в багаття. Після цього кікімора покине житло, і її прокази закінчаться.
Погодні прикмети на 11 березня
  • Якщо 11 березня мете сильна хуртовина, значить, найближчими днями весь сніг на землі розтане, але літо буде холодне і з частими дощами.У ніч на 11 березня спостерігають за небом. Якщо на ньому немає хмар, а лише мерехтять яскраві зірки, значить, чекайте спекотне літо з частими грозами.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.