Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

9 березня — Обретіння глави Іоанна Предтечі: історія, традиції та прикмети свята

​Сьогодні просять небеса здоров'я для дітей.

У православному світі 9 березня згадують про перше і друге обретіння глави Іоанна Предтечі. За народним календарем дата називається день птахів, Іванів день або Набуття, інформує Ukr.Media.
Що означає це свято — обретіння глави Іоанна Предтечі?
Іван Предтеча був найближчим попередником Ісуса Христа, а його голова — найбільш шанована частина мощей. Є три оповіді про обретіння глави і щодо кожної з них у православ'ї встановлено свято. Чудове перше і друге обретіння святкують в один день — 9 березня.
На Русі слову «обретіння» надавали трохи інший сенс. У народі це свято пов'язували з пернатими, з їх прильотом з теплих країв і весняною поведінкою. Люди вірили, що сам Іоанн Предтеча повертає птахів на батьківщину дивом своєї голови.
Одні пташки тільки починають вити гнізда, інші до цього дня вже знесли і висиджують яйця, являючи собою символ обретіння будинку і потомства. Звідси і пішла народна назва дати 9 березня — день птахів.
Які на цей день існують традиції і обряди?
З 9 березня на деревах розвішують шпаківні на допомогу пернатим маленьким друзям. Сьогодні людина допомагає шпакам облаштуватися, а влітку вони захистять сад і город від шкідливих комах.
До цього дня на Русі чекали прильоту перших лелек і жайворонків, саме їх вважали символом домашнього благополуччя і подружнього щастя. Щоб не відлякати від свого дому цих важливих пташок, люди 9 березня не бралися за домашню роботу — господиням була заборона на прасування, прибирання, шиття та прання.
Зверніться сьогодні до небес і попросіть здоров'я дітям
Будь-яка мати своєму чаду бажає здорового розуму, міцного здоров'я, гарної пам'яті і сил. З проханнями дарувати дітям всі ці якості жінки щодня звертаються до Господа, Вищих Сил, небес. Але чи завжди наші звернення доходять? Чи правильно ми просимо?
Як молитися — це особисте рішення кожної жінки. Можна придбати в храмі спеціальний молитвослов, де зібрані молитви на всякі життєві потреби, або звертатися до Бога своїми словами.
У молитвослові подивіться розділ «Молитви про дітей» та виберіть для себе найбільш відповідну, яку найлегше вимовляти. При необхідності загляньте в розділ «Молитви про зцілення хворих», якщо дитина раптом захворіла.
Молитви про здоров'я дітей можна читати самостійно в домашніх умовах. Це треба робити перед іконами Спасителя, Божої Матері або інших святих. Обов'язково при цьому запалюйте свічки або лампадку, їх можна придбати в церковній крамниці. Можете замовити прочитання молитви в храмі (наприклад, «Сорокоуст за здоров'я»).

Пам'ятайте, що найсильніша молитва — це та, яка йде від чистого серця, читається з щирою і глибокою вірою. Іноді вона дає більше ефекту, ніж дорогі медичні препарати, і може діяти, навіть коли дитина знаходиться далеко від матері.
Дуже важливо, щоб при читанні молитви вас ніхто і ніщо не відволікало. Перед тим, як молитися, постарайтеся пробачити своїх ворогів і кривдників, тих, хто зробив боляче. Самі попросіть вибачення у людей, яких справою або словом (можливо, навіть ненавмисно) образили ви. Головне, це повне примирення з усіма.
Молитися можете як вдома, так і в храмі. Господь чує наші прохання скрізь і всюди, вимовляєте їх чітко, розбірливо і не дуже голосно.

Важлива умова! Молитися можна тільки за хрещену дитину.
Зараз навіть медицина визнає чудодійну молитовну силу. Коли мати щиро звертається до Бога, Діви Марії чи святих з проханнями допомогти хворій дитині, одужання приходить швидко. Молитва віруючої людини може зцілювати навіть від страшних і важких захворювань.
Коли після хвороби дитина йде на поправку, росте здоровою і веселою, мама не повинна забувати звертатися до Бога з подякою за одужання, за те, що вона була почута, а її прохання виконане.
Погодні прикмети на 9 березня
  • За поведінкою птахів сьогодні визначають погоду на найближчий час. Якщо пернаті настовбурчилися — чекайте негоду. Синиці співають — бути теплу. Пізно ввечері закувала зозуля, курочки на сідало всілися рано чи качки з гусьми сховали під крильцями свої дзьобики, отже, з завтрашнього дня вдарять міцні морози.Якщо до 9 березня лелеки з жайворонками повернулися з теплого краю, значить, влітку можна чекати багатий урожай хлібних культур.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.