Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Масляна 2020 року: коли і як святкувати

​Щоб зустріти це свято за всіма правилами, необхідно знати про основні церковні традиції даної події.

У сучасному світі досі відзначають деякі свята, які справляли ще наші предки, і один з таких — Масляна, інформує Ukr.Media.
Такого свята не зустрінеш в церковному календарі, оскільки це подія нехай і дозволена церквою, але не внесена у святці. Однак у календарі є поняття Сирна Седмиця — останній тиждень перед Великоднім постом, яка є заміною язичницького свята. Історія і багато особливостей святкування Масляної тісно переплетені з православною релігією, тому людині корисно дізнатися основні традиції і заборони цього свята з точки зору християнства.
Масляна і православ'я
Масляна — свято, що має язичницьке коріння. Його справляли задовго до становлення православ'я. Воно символізує вигнання зими і зустріч весняного тепла. Саме тому Масляну було заведено відзначати весело і з розмахом. Це свято має свою історію, народні звичаї та прикмети, в сенс і значення яких віруючій людині вдаватися не обов'язково.
У православ'ї немає такого свята, Масляна, але є Сирний тиждень, який припадає на цей же час і передбачає підготовку до Великоднього посту. Церква позбавила Масляну її язичницького змісту, подарувавши святу християнський зміст.
Як зустрічати Масляну у 2020 році
Масляна — не православне свято, тому те, як ви її зустрінете (і чи зустрінете взагалі), залежить від вас. У 2020 році Масляний тиждень випадає на період з 24 лютого по 1 березня. Звичайно, люди, які вважають себе православними, не повинні перетворювати цей час в гуляння. В народних традиціях Масляна нерідко супроводжується рясним розпиванням спиртного, язичницькими іграми та обрядами, обжерливістю. Все це розбещує душу і збиває зі шляху.
З іншого боку, жоден священник не заборонить в цей час їсти млинці, відвідувати близьких і веселитися. Від чого точно потрібно відмовитися, так це від грішних вчинків: зловживання алкоголем, переїдання, участі в язичницьких обрядах. Замість цього краще подякувати богу за мирне життя, за право бути щасливими, за Великий піст і Великдень.

Також за традицією на Сирну седмицю заведено провідати рідних: запрошення на млинці вважається слушним приводом налагодити зіпсовані відносини з родичами та друзями. Дуже важливо пом'янути покійних і поділитися їжею з нужденними.
Зрозуміло, до всіх язичницьких свят церква ставиться як до пережитків минулого. Віруючій людині відомо, що Бог не вимагає жертв і дивних обрядів, Він вимагає від нас тільки чисті думки і світлу душу, і це — найважливіше. Бережіть себе​




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.