Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Еколог розповів, до чого призведе безсніжна зима

​Фінський еколог розповів про наслідки погодних аномалій.

Директор фінського Інституту алергії та навколишнього середовища Південної Карелії Кіммо Саарінен розповів про те, як порушення звичних погодних ритмів відображається на природі. За його даними, відсутність снігу стає своєрідним «ефектом доміно»: наслідки відчуває кожна ланка екологічного ланцюжка, інформує Ukr.Media.
Нетипово тепла погода негативно впливає на ритми, за якими живе світ природи. Рослини реагують на нові кліматичні умови по-різному: ті, що орієнтовані на світловий день, залишаються в стані спокою, але на деяких деревах невчасно з'являються бруньки, які можуть загинути при такому перепаді температур, а в належний весняний час дерево не може знайти в собі сили відновитися. В районі Гельсінкі й Турку вже бачать квітучі горіхи, вільху, анемону і навіть водорості.
Інші рослини — такі як вереск і чорниця — мають потребу в захисному сніжному покриві. При його відсутності ягід влітку буде менше. А комарі розмножуються у водоймах, що утворюються в калюжах талого снігу. Зате кліщів, навпаки, стане більше: безсніжна зима збільшує їх сезон розмноження.
Переплутавши пори року, птахи починають відкладати яйця раніше часу: у передмісті фінської столиці помічений чорний дрізд, який почав висиджувати яйця ще в січні. Це дуже сумно: в лютому можуть прийти холоди, і безпорадні пташенята не виживуть.
У свою чергу, зменшення кількості ягід і комах також може позначитися на кількості птахів або, скоріше, на їх видовому розмаїтті. Свою роль у цю зміну також вносить той факт, що перелітні птахи все рідше відлітають на південь. Однак дієта птахів досить широка, і при нестачі комарів і мошок вони здатні перейти на кліщів, а тепла зима вимагає менших обсягів споживання їжі.

З усім тим, цей ефект повністю не вивчений: стабільно теплі зими — явище порівняно нове, і масштабні дослідження ще не проводилися​




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.