Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Нас дурять? Чотири міфи про новий коронавірус з Китаю





У Китаї з’явився раніше невідомий штам коронавірусу, разом з ним з’явилися і фейки про його властивості. Російська служба  BBC News  зібрала чотири популярних міфи про недугу й розвінчала їх.
1. Вірус може передаватися через фрукти
Така інформація почала з’являтися в соцмережах і месенджерах. Автори фейку вказують, що про це нібито повідомили з Філії Чуньмін лікарні Сіньхуа.
Така лікарня дійсно є, проте жоден експерт, медик або політик не пов’язував вірус з фруктами. Фахівці нагадують: вірус передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Він не може довго вижити поза організмом людини або тварини, принаймні в його нинішньому вигляді.
2. Вірусом можна заразитися, прийнявши посилку з Китаю
Китайська платформа AliExpress дійсно проводила санітарну перевірку посилок в перші дні спалаху. Однак жодного випадку зараження від китайських товарів не зафіксовано.
Медики наполягають: вірус не може вижити всередині посилки протягом терміну доставки. Новини про те, що пошта в Україні нібито перестане приймати відправлення з Китаю – фейк.
3. Вірус можна вбити алкоголем
У російському сегменті Інтернету розійшовся фейк, що чоловіки найбільш схильні до ризику зараження – і їм необхідно щовечора випивати не менше 250 грамів горілки, віскі або коньяку, щоб убезпечитися. Крім того, така інформація поширилася і в Китаї.
“Старше покоління вірить, що алкоголь вбиває вірус: у нас сусіди п’яні ходять, говорять, це щоб живими залишитися”, – розповіла мешканка Уханю Антоніна Старцева.
Це теж неправда. Медики нагадують, що алкоголь, навпаки, пригнічує імунну систему й послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом. Єдина ефективна профілактика – дотримання правил гігієни.
4. Вірус можна здолати сольовим розчином
Пульмонолог Чжунь Наньшань з Медичного університету Гуанчжоу дійсно згадував полоскання горла сольовим розчином як один з методів профілактики. У соцмережах розійшлася перекручена інформація, що таким способом нібито можна вилікуватися.
Пізніше представник ВООЗ таку інформацію спростував, а сам пульмунолог лише підкреслював своєю заявою важливість гігієнічних процедур.
  • В кінці грудня 2019 го в Ухані підтвердили появу нового штаму коронавірусу 2019 nCoV, який викликає атипову пневмонію. Станом на вечір 28 січня в Китаї заразилися 5974 людини, 132 померли.З 23 січня в містах провінції Хубей, вогнищі спалаху вірусу, почали вводити карантин. Режим відрізняється в залежності від рішень влади конкретного міста. В Ухані, зокрема скасували рейси літаків, автобусів і поїздів.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.