Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Загадки історії — 4 маловідомі древні цивілізації

​Вони залишили після себе сліди існування та мають історичну цінність для людей.

Багато хто знає про стародавні цивілізації єгиптян, ацтеків та інків. Однак існувало немало й інших цивілізацій, не настільки відомих, хоча і вони залишили після себе сліди свого існування. Тут представлені лише декілька з них.
Мехргарх (7 000 р. до н. е..)
В 1974 було покладено початок розкопок в Мехргархі (Пакистан), проте через те, що не було зацікавленості уряду, а також з причини руйнування ґрунту і систематичного розкрадання цього місця, Мехргарх залишився відносно прихованою цивілізацією. До того ж, дослідницькі роботи ускладнювалися племінною ворожнечею, що довго тяглася, і слабкою захищеністю землекопів, інформує Ukr.Media.
Мехргарх вважається найдавнішою цивілізацією. Артефакти, що збереглися, говорять про розвинене суспільство з налагодженими відносинами в торгівлі з різними регіонами. Імовірно, Мехргарх існував близько 7 000 р. до нашої ери.
Чисельність населення Мехргарха нараховувала приблизно 25 тисяч осіб, і докази життя там все ще виявляються. Багато останків поховані в глибинах землі. Знайдені останки мають ряд благополучно уцілілих будівель з глиняної цегли, а також кладовище.

Цивілізація Вінча (5 000-3 500 рр. до н. е.)
Цивілізація Вінча (інша її назва — цивілізація долини Дунаю) відрізняється наявністю однієї з перших писемних систем у світі, що включає близько 7-ми сотень знаків. Велика частина з них була виявлена на кераміці. Цивілізація Вінча вважається однією з найбільш складних з відомих неолітичних культур зі своєю розвиненою системою землеробства.
Береги Дунаю зберегли деякі докази існування цієї цивілізації, ймовірно вона існувала набагато раніше цивілізацій Месопотамії і Єгипту.
В 1908 на пагорбі поблизу Бєлграда виявили ранні археологічні підтвердження цієї цивілізації. Імовірно, селища активно жили більше 1000 років, після чого були покинуті. Кожне селище включало по кілька тисяч осіб.
Будинки поселенців були побудовані з мазаной глини. Займалися вони домашнім тваринництвом і вирощуванням зернових культур. У них навіть була подоба плуга для зернових. До того ж, були виявлені докази виготовлення мідного посуду. А в Європі, до речі, мідний посуд стали використовувати тільки через майже 1 000 років.
Незрозуміло, з якої причини цивілізація Вінча закінчила своє існування. Ясно лише те, що знання та інновації народу цієї цивілізації, ймовірно, померли разом зі зниклою цивілізацією.

Конар-Сандал (4 500-3 000 рр. до н. е.)
Конар-Сандал розташований у Джирофті (місто на півдні Ірану). У 2002 був виявлений зіккурат (терасний храмовий комплекс), який є одним з найбільших і найдавніших у своєму роді у всьому світі. На сьогодні, в Конар-Сандалі досліджені 2 кургани. В ряду відкриттів є велика 2-хповерхова споруда з досить потужними стінами. А значить, ці стіни, ймовірно, служили як тип укріплення.
Виявлений зіккурат показує цивілізацію, яка заснована на ритуалах і вірі. Імовірно, зіккурат датується приблизно 2200 р. до нашої ери і, можливо, був побудований Араттою (царство бронзового століття, описане в шумерських текстах, але його місце розташування не знайдено). Це місце керівником розкопок було охарактеризовано як «незалежною цивілізацією бронзового століття зі своєю архітектурою і мовою.»

Місцевість була розграбована і піддана розкопкам без відповідних дозволів. Історія ж замовчує, як багато скарбів було втрачено. Тим не менш, кажуть, що цивілізація може надати докази самої старої письмової мови у світі.

Цивілізація Норте Чіко (3 500-1 800 рр. до н. е.)
Цивілізація Норте Чіко — одна з найзагадковіших. Донині мало що відомо про це доколумбове суспільство в Перу, яке, можливо, є найдавнішою з відомих цивілізацій в Америці.
Були знайдені свідчення величезних споруд, у тому числі пірамід, і сліди непростих зрошувальних систем, але мало що говорить про повсякденний уклад життя людей. На сьогодні відкрито 6 пірамід. Ці піраміди не були такими складними, у порівнянні з пізньою архітектурою інків, але все ж вони були досить складними спорудами.

Селища Норте Чіко були розташовані в північній частині від сьогоднішньої Ліми. Відмінною рисою Норте Чіко є той факт, що вона відносилась до тих рідкісних цивілізацій, які не вміли виготовляти кераміку, оскільки в місцях їхніх поселень не було виявлено таких артефактів. Нібито, вони використовували замість цього гарбузи, які мали обмежене застосування в приготуванні їжі.
До наших днів в їх артефактах було знайдено лічену кількість зразків мистецтва і прикрас, однак, мабуть, була якась віра в божества, от тільки невідомо, в якій формі існувала віра.
Селища, імовірно, закинули в 1800 р. до нашої ери, однак не зовсім зрозуміло з якої причини. Відсутні докази, що вони брали участь у будь-яких військових діях або конфліктах, також як і немає доказів того, що вони зазнали яке-небудь стихійне лихо. Їх поселення розташовувалися поблизу 3-х головних річок, тому може бути, що тривала засуха змусила людей мігрувати на нову територію, хоча це не доведено.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.