Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

23 січня — день святого Григорія: історія, традиції та прикмети свята

​В цей день, нарізаючи хліб, крихти потрібно класти в рот, щоб здоров'я було.

У православному світі 23 січня згадують святителя Григорія Ніського. У народному календарі дата називається день Григорія, Григорій-літовказівник, інформує Ukr.Media.
Ким був святий Григорій?
Проживав Григорій в IV столітті, родом походив з багатодітної християнської сім'ї. Його брат Василь став згодом єпископом Кесарійським, а сестра Макріна була зарахована до лику преподобних.
Григорій отримав в підлітковому віці гарну освіту. Одружився з благочестивою дівчиною, але дружина його рано пішла з життя. Після її смерті він відправився в монастир слідом за братом.
У 372 році Григорій отримав призначення на посаду єпископа Ніси. Але незабаром він був несправедливо звинувачений у грошовій розтраті. Григорію довелося бігти з-під арешту і протягом трьох років поневірятися по світу.
У 379 році він був призначений на посаду Митрополита Севастійського. Йому належить написання багатьох книг, вважається одним з наймудріших філософів.
Які на цей день обряди і традиції?
Відсьогодні здавна судили про майбутнє літо, звідси і пішла народна назва дати — «Григорій-літовказівник». А ще наші предки вірили, якщо 23 січня на морозі при яскравому сонечку вдасться побачити крапель, то в цей момент потрібно загадати бажання, воно обов'язково здійсниться.
Слов'яни в день Григорія йшли в поле, відшукували там стіг сіна і три рази обходили його по колу проти сонця. Потім брали з копиці трохи сіна і несли додому. Таким обрядом залучали в сім'ю на весь рік достаток і гроші.
Існує народне повір'я: хто 23 січня першим з подружжя засне, той вперед іншого в інший світ піде.
Будьте щедрі на частування і не пропустіть свій шанс на взаємну симпатію.
Якщо у вашому житті є людина, яка дуже подобається, але не проявляє взаємну симпатію, то в день Григорія треба її виноградним соком або червоним вином пригощати. У цих напоїв воістину магічні властивості.
Під час частування не забудьте про народні забобони і прикмети, перевірені століттями:
1. Якщо гість або сусід по столу пролив напій на ваш наряд, це віщує велику сварку (не обов'язково з ним, можливо, і з іншою людиною).
2. Коли ви самі по необережності проливаєте на свій одяг вино, це говорить про те, що чекають марні клопоти. Сил вони заберуть багато, а користі не принесуть ніякої.
3. Намагайтеся, щоб останнє вино з пляшки розливалося в ваш келих, ніколи не пізнаєте бідність і злидні.
4. Пролите на підлогу червоне вино говорить про те, що незабаром захворіє хтось з ваших родичів.
5. А якщо під час тосту гість пролив вино на скатертину, не сердіться, це прикмета добра. На багато років вперед ваш дім буде наповнений добробутом і достатком.
6. Ніколи не залишайте на столі порожніх пляшок, це привертає в будинок злидні.
7. Поганий знак, коли після вечері залишається недопита пляшка вина. Це означає, що незабаром будете гірко плакати.
Якщо людина, яку 23 січня пригощали вином, проявила до вас симпатію, зав'язалися стосунки і справа наближається до весілля, не зайвим буде знання таких прикмет:
• Шампанське і біле вино, пролите на вінчальну сукню, обіцяє порозуміння з чоловіком, сприятливе та стабільне сімейне життя.
• Червоне вино, пролите на весільний наряд нареченої під час святкового застілля — поганий знак. Сімейне життя очікується важке, чоловік буде випивати, і розпускати руки.
З давніх часів виноград вважався ягодою любовною. Якщо чоловікові належить далека дорога або відрядження, а дружина сумнівається в його подружній вірності, то потрібно непомітно підкласти в дорожню сумку або кишеню кілька родзинок.
Це буде оберіг ваших сімейних відносин і гарантія того, що чоловік навіть не подивиться в бік чужих жінок. А щоб на сто відсотків бути впевненою у своєму чоловікові, дайте йому перед дорогою випити стаканчик свіжоприготовленого виноградного соку.
Погодні прикмети на 23 січня
  • Чекайте жарке і посушливе літо, якщо протягом всього дня 23 січня погода дуже сонячна і без опадів.Весна прийде рано, якщо в день Григорія ясне небо і ні хмаринки не пропливає.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.