Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Чому люди не пам'ятають свого дитинства: пояснення експертів

Чому люди не пам'ятають свого дитинства: пояснення експертів

Більшість людей не пам'ятають свого дитинства – жодних спогадів, принаймні до третього дня народження. Причиною цього є явище, відоме як амнезія дитинства – це природна і поступова втрата спогадів за перші кілька років життя.

Проте експерти наголошують, що батькам потрібно зосередитися на запам’ятовуванні певних моментів життя їхніми дітьми, передає видання Parents.

Насправді психологи вважають, що дитяча амнезія є нормальною частиною розвитку мозку.

Чому пам'ять не зберігає спогади дитинства
За так звані епізодичні спогади відповідає гіпокамп – частина мозку, що знаходиться в скроневій частці. Вона не повністю розвинена при народженні і остаточно формується лише приблизно до 4-річного віку – це, зазвичай, якраз той час, коли діти починають послідовно згадувати деякі речі.

Ще одну причину дитячої амнезії назвала Саллі Годдард Блайт – директорка Інституту нейрофізіологічної психології (INPP) у Великій Британії.

Вона вважає, що люди не можуть пам’ятати своє дитинство через те, що ці моменти сталися з нами до того, як ми навчилися вільно говорити. Адже вербальна мова досягає стадії "достатнього вільного володіння мовою" приблизно в 3 роки дитини.

Чому спогади зникають
"У дітей є такі спогади, але вони дуже швидко зникають", – наголошують експерти. Вчені вважають, що спогади з раннього дитинства починають швидко втрачатися приблизно з 7 років.

Науковці провели дослідження: 3-річних дітей попросили поговорити зі своїми матерями про шість подій з їхнього життя. Потім їх попросили згадати ці події, коли вони стали старшими. Дослідники виявили, що у віці від 5 до 7 років діти пам’ятали понад 60 % подій, але згодом – у віці 8 та 9 років про ці події згадали менше ніж 40% дітей.

Як ми можемо згадати своє дитинство
"Вважається, що свідома пам'ять розвивається приблизно з 3-х років, але перед цим існує сенсорно-емоційний досвід, який може відродитися в подальшому житті, коли будуть подібні події чи відчуття", – говорить Блайт. Так, приємним прикладом чуттєвої пам’яті може бути особливий запах, який через багато років викликає образ або навіть відчуття присутності нашої матері.

Блайт пропонує, аби батьки допомогли дітям згадати їх ранні роки, розмовляючи з ними про речі, що сталися в минулому та показуючи їм сімейні фотографії. Адже ці спогади є важливими – вони допомагають дитині дізнатися про навколишній світ. Адже малеча, можливо, не пам'ятатиме конкретного відвідування зоопарку, але вона запам’ятає, що таке зоопарк чи назви тварин.

"Також пам'ять бере участь у навчанні дітей. Зокрема таким навичкам, як сісти або потримати ложку. Ми можемо бачити, що немовлята навчаються величезної кількості в перший рік і здатні запам’ятати свої нові вміння", – додають експерти.

Джерело




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.