Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

24 грудня — день Никона Печерського: історія, традиції та прикмети свята

​Чому сьогодні треба раніше лягти спати.

24 грудня в православ'ї згадують преподобного Никона Печерського. За народним календарем дата називається день Никона, інформує Ukr.Media.
Хто такий Никон Печерський?
Його батьки були багатими і знатними людьми. Але, досягнувши юнацького віку, Никон не став приймати спадщину, яка йому дісталася, залишив все заради Христа і відправився в монастир.
Коли половецький хан Боняк здійснив напад на Русь, Никон разом з іншими ченцями опинився в полоні. Половчани сподівалися отримати за нього багатий викуп, і знущалися з Никона особливо жорстоко.
Але він від грошей відмовився, і тоді його стали мучити голодом, тримали на морозі взимку і спеку влітку. Три роки в полоні Никон, не перестаючи, молився і дякував Господу за все.
Богом йому було послано чудесне спасіння, Никон став невидимим і повернувся в Києво-Печерську обитель. Там його незабаром обрали ігуменом. Прожив святий 86 років і тихо, спокійно відійшов в інший світ з грішної землі.
Які на цей день існують традиції і обряди?
Наші предки вірили, що 24 грудня на землі гуляє нечисть, тому на вулицю з дому без особливої потреби не виходили. Вранці вирушали на церковну службу, під час якої зверталися до Никона з проханнями захистити від нечистих сил.
У цей вечір вкладалися рано спати, бо в народі існувало повір'я — хто в день Никона засидиться допізна, того злі духи можуть так зачарувати, що людина загине.
На Русі завжди вірили, що нечисть літає на мітлах, для цього може в будь-яке житло пробратися і потягти собі засіб пересування.
У слов'ян 24 грудня було прийнято віники та мітли ховати в комори, сараї та ще й до чого-небудь важкого прив'язувати, щоб уже напевно біси не поцупили. І лише на наступний день мітлу і віник ставили на колишнє місце.
Згідно з забобонами, якщо 24 грудня господиня упустить горщик з кашею і розіб'є, значить, нечисть все-таки пробралася в будинок. Після цього в сім'ї починаються неприємності та сварки, тому заведено просити захисту у Домовика.


На ніч за пічкою залишають для нього розбитий горщик з кашею, окраєць хліба і кухоль молока, щоб він пригостився, а потім з нечистою силою домовився не турбувати господарів і в хаті не пакостити.
На ранок кашу згодовують домашнім тваринам, а черепки від горщика закопують подалі від будинку.
У день Никона зима вже повним ходом йде з хуртовинами та заметами. Наші предки вірили, що снігові бурі здіймаються від відьом, що літають на мітлах.
З кожним вітряним поривом нечисті демони намагаються в будинки забратися, щоб біля вогнища погрітися. Слов'яни намагалися цього не допустити та просили у сонця яскраве світло подарувати, щоб прогнати з землі все зло.
А щоб сонечко на землю могла спуститися, йому мостили золотий шлях. Для цього на Русі було заведено розводити у дворі багаття, а в будинках палити лампадки цілий день. Так люди славили сонце, додавали на землю добрий світ і вказували світила золоту доріжку.
Є ще безліч способів захистити своє житло від демонів, відьом та іншої нечисті. Розповімо про найбільш ефективні та нескладні у виконанні.
Прості ритуали з побутовими предметами
• Гарним оберегом від злих сил вважається старий чобіт зі шкіри. У нього потрібно насипати солі, опустити догори вістрям ножа і поставити при вході в будинок.
• Кращий захист від нечистих сил — це сіль, особливо освячена або четвергова. Вона здатна заблокувати будь-який негатив. Насипте її на порозі під килимок. Кожен місяць сіль міняйте, викидаючи стару в безлюдному місці подалі від будинку.

• Нечисть ніколи не проникне в житло, захищене біля входу сокирою, яка лежить догори вістрям. Замість сокири можете використовувати будь-які інші ріжучі предмети — пилку, лезо, серп, ніж.
Ритуал з віником
Для цього обряду потрібні віник, свічка і шовкова стрічка зеленого кольору.
1. На столі розташуйте свічку і стрічку.
2. Свічку запаліть, візьміть в руки віник і прочитайте змову:
«Віничок, захист наш! Все зло і напасті, заздрість і нечисть з житла вимітай, і більше ніколи сюди не пускай. Від ворогів і злих духів, заздрісників і демонів сім'ю нашу захищай. Амінь».

3. Тепер пов'яжіть стрічку на рукоятку віника, і нехай він стоїть біля входу в будинок мітелкою вгору.
Відтепер жодна людина з поганими намірами не переступить через поріг і не зашкодить домочадцям.
Погодні прикмети на 24 грудня
  • Чекайте сильну бурю, якщо ввечері 24 грудня помітите, що ворони ніяк на нічліг не вмостяться, а перелітають з місця на місце.
  • Сьогодні також поспостерігайте за домашніми улюбленцями. Якщо собака цілий день в будці провела, а кішка з печі не відходила, значить, найближчим часом очікується завірюха.
  • Настануть сильні морози, якщо в день Никона в одному дуплі відразу кілька білочок зібралося.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.