Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

24 листопада День Федора: історія, традиції та прикмети свята

​Весь рік проведете в бідності, якщо сьогодні не викинете посуд, що тріснув.

В православ'ї 24 листопада вшановують преподобного Феодора Студита. За народним календарем, дата називається день Федора, інформує Ukr.Media.
Ким був святий Феодор Студит?
Проживав Феодор в I столітті, свої роки присвятив Христовій вірі та служінню у Студійському монастирі. Йому належить безліч чудес, створених при житті і після смерті.
Біля образу святого моляться про зцілення органів дихання, про позбавлення від сильного шлункового болю, просять захисту від пожеж і від нападу диких тварин. Також Феодора молять, щоб допоміг позбавитися від омани, сумнівів і диявольської пристрасті.
Які на цей день традиції та обряди?
У день Федора на Русі існувало ряд заборон:
• Щоб у сім'ї не почалися фінансові проблеми, не можна сьогодні нічого з дому віддавати.
• Жінкам заборонено шити 24 листопада, а ось вишиванням і в'язанням займатися можна (навіть кажуть, що вив'язана у день Федора річ володіє особливою цілющою силою.
• Наші предки не сваталися в цей день і весілля не святкували. За народними повір'ями, засватані 24 листопада молоді ще до одруження розлучаться. А якщо хтось ризикне шлюб укласти на Феодора Студита, то він буде нещасливим і недовгим, подружжя не знайдуть між собою порозуміння і часто сваритися будуть.
Сьогодні у слов'ян була традиція варити і їсти гарячий капусняк, як кажуть, прямо з вогню. Так зиму зігрівали, щоб вона була м'якою і не надто суворою.
Вірили, чим гарячіший капусняк і чим більше домашні його з'їдять, тим теплішою буде погода в зимові місяці. Стосовно цього народ навіть придумав прислів'я: «Навіть у Студитів день не застудиться той, хто на печі та з гарячим капусняком».


Якщо хочете цілий рік бідності не знати, то викиньте сьогодні з дому весь тріснутий посуд.
Всі ми неодноразово чули, що посуд б'ється на щастя. Ця прикмета перевірена століттями, тільки осколки від розбитої посуди у жодному випадку не можна в хаті залишати. Також наші пращури строго дотримувалися заборони не тримати в оселі клеєне або тріснуте начиння.
Негайно позбавлятися від таких речей вам порадить і будь-який езотерик, спеціаліст з фен-шую або знахар. Посуд з тріщинами накопичує в собі негативну енергетику, яка з часом починає приносити шкоду домашнім.
Якщо у вас в будинку ще є такий посуд, то сьогодні найбільш сприятливий день, щоб від нього назавжди позбутися. Наші предки вірили, хто в день Федора весь тріснутий посуд викине, той цілий рік не буде знати нужди та бідності.
Але робити це потрібно правильно:
1. Перегляньте у будинку весь посуд, і виберіть той, на якому є надколи, тріщини, клеєні місця.
2. Приберіть зі столу клейонку або скатертину (він повинен бути порожнім) і розмістіть на ньому відібраний посуд.

3. Тепер візьміть у праву руку білу воскову свічку і запаліть. Водіть нею над посудом і нахиляйте так, щоб віск, який стікає капав на тріщини і відколи.
4. Читайте при цьому замовні слова: «Як віск на тріщини лягає, так в будинок довіку біда не постукає. Негаразди з хворобами нас обійдуть стороною, а здоров'я з щастям назавжди прийдуть». Читайте текст до тих пір, поки не закапаєте воском всі тріщини.
5. Тепер зберіть посуд в пакет або мішок, і віднесіть подалі від будинку, найкраще залишити його в дуплі старого трухлявого дерева.
У день Федора проявляйте особливу обережність з посудом, якщо він трісне, то в сім'ї трапиться серйозна сварка.
Погодні прикмети на 24 листопада
  • Якщо сьогодні гуси на лід виходять, то на Різдво будуть плавати по воді. Це означає, що річки, які застигли та вкрилися льодом, розійдуться за теплої погоди.
  • Якщо на Федора дуже сонячно, то чекайте швидкого похолодання.
  • Поспостерігайте в ніч на 24 листопада за небом. Якщо воно всипане зірками, то в наступному році очікується щедрий врожай на ягоди та гриби. А щоб прикмета в точності здійснилася, треба сьогодні заварити та пити чай з сушеної чорниці, суниці, малини.
  • За погодою в день Федора визначають, якою буде зима. Холодно сьогодні — чекайте суворі зимові місяці, а якщо тепло, то і вся зима буде м'якою.
  • З 24 листопада починаються справжні зимові вітри, на подвір'ї від них студено стає, а на землі морозно. В народі з цього приводу є приказка: «Зі Студита холоднеча з кожним днем все гірша».




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.