Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Ненормативна лексика та як із нею боротися

Що таке ненормативна лексика та що з нею робити.

Надмірне вживання ненормативної лексики сьогодні є однією з головних проблем сучасного суспільства. Існує низка тенденцій, які стали причиною масового використання її у повсякденному житті, інформує Ukr.Media.
Що це?
Що таке ненормативна лексика? Це певний сегмент лексики, який охоплює вульгарні, грубі лайливі та непристойні вирази, які виражають у більшості випадків спонтанну реакцію на неприємну та несподівану ситуацію.
Ненормативну лексику можна вважати своєрідною формою вербальної, мовної агресії по відношенню до кого-небудь. Використовуючи знецінені слова та вирази, особа порівнює об'єкт своєї уваги з чимось непристойним. Використовуючи мат, людина переступає існуючі моральні норми соціуму.
Кому характерна?
Використання ненормативної лексики характерне для людей, які мають низький рівень культури або яскраво виражений негативізм щодо навколишнього світу.
За статистикою, найчастіше вживають ненормативну мову учні ПТУ, технікуму, люди, які не мають освіти. Нерідко підлітки та молоді люди, які вважають, що застосування ненормативної лексики допустимо в колі друзів і хороших знайомих, що в корені неправильно.
У деяких випадках використовувати ненормативну лексику можуть й високоосвічені люди, які добре знають, що це таке та чому не варто вживати. У такій ситуації використання мату дозволяє висловити свої почуття, виплеснути негатив із допомогою яскравого мовного жесту.


Негативні й позитивні сторони
Використання нецензурної лексики має дві сторони.
До негативних сторін використання ненормативної лексики відносяться:
  • Мат гальмує розвиток особистісної культури людини та одночасно знижує її;
  • Не сприяє підвищенню або виникнення позитивного настрою, а навпаки, сприяє посиленню негативу навколо.
Зазначаючи позитивні сторони: деякі психологи-практиканти вважають, що використання слів ненормативної лексики дозволяє зняти напругу та виплеснути накопичений негатив.
Використання таких виразів іноді виправдано і в літературі, особливо в діалогах, коли автор задає характеристику персонажа.
Причини
Причини широкого розповсюдження нецензурних і лайливих виразів криються в наявності свободи слова та відсутності цензури. Це призвело до проникнення нецензурної лексики в друк і на екрани телевізорів.
Як позбутися?
Єдиного способу вирішення проблеми немає. Усе залежить від сили волі людини, яка бажає позбавити свою мову від бур'янів. Проте існує декілька пропозицій:
  • Якщо висловлюється хтось із оточення — необхідно пояснити йому, що таке ненормативна лексика та чому її не варто використовувати, подавати надалі гарний приклад;
  • Якщо ви завинили, слід відкладати певну суму грошей за кожне нецензурне слово.
  • Замінювати мат на будь-яке інше слово. Наприклад, назвою кольорів або якоюсь жартівливою фразою;
  • Вдягти на руку гумку і кожен раз, коли було виголошено лайливе слово, карати себе, відтягуючи та відпускаючи гумку.
Намагайтеся не забувати, що таке ненормативна лексика та яку шкоду вона приносить вам і вашому оточенню, а головне — що її використання підриває рівень культури як особистості, так і нації у цілому.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.