Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Вчені встановили справжній вік річки Ніл

​Річка Ніл виявилася в шість разів давнішою, ніж вважали геологи.

Вона тече по території Африки вже 30 мільйонів років — такий результат дав аналіз гірських порід, які її оточують, інформує Ukr.Media.
Відомо, що старі річки рано чи пізно змінюють напрям. Тому стабільність Нілу викликала здивування вчених.
Щоб знайти відповідь, автори нового дослідження проаналізували стародавні вулканічні породи на Ефіопському нагір'ї і порівняли їх з донними відкладеннями, перенесеними вниз по річці і похованими під дельтою Нілу.
Крім того, вони створили комп'ютерну модель тектонічної активності земної плити за останні 40 мільйонів років. Виявилося, що Ефіопське нагір'я виникло завдяки мантійному плюму — висхідному потоку гарячої породи з глибин Землі.
Після порівняно швидкого підйому воно залишалося стабільним протягом мільйонів років. Той же плюм створив свого роду «конвеєрну стрічку» магми в мантії, яка зберігається, підтримуючи нагір'я, аж до сьогодні. Ця мантійна активність, піднімає південь і опускає північ, утримуючи Ніл у похилому положенні і змушує його текти в одному напрямку.
Моделювання змогло відтворити такі невеликі особливості рельєфу, як пороги, які можна знайти по всій довжині річки. Автори відзначили, що цей метод дослідження добре себе зарекомендував, і його можуть застосувати для вивчення Конго або Янцзи.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.