Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

5 способів зміцнити ваш шлюб: поради психолога



Не існує ідеальних партнерів та бездоганних сімей. Будь-яка пара стикається із різними проблемами на етапах формування стосунків. Та не кожна здатна їх пройти.
За даними Мін’юсту, Україна посідає третє місце в Європі за кількістю розлучень. Пік розриву припадає на перші роки подружнього життя. Такі невтішні дані наштовхують на роздуми: як уникнути ризиків у створенні власної сім’ї?
«Любов живе три роки. Спочатку рік пристрасті, потім рік ніжності. І, врешті, рік нудьги»
Фредерік Беґбедер
Така не вельми романтична характеристика подружнього життя стає віддзеркаленням сьогодення. Пристрасть згасає, а їй на зміну приходить рутина. Замість побачень – щоденні сухі розмови за сніданком. А замість подарунків – брудні шкарпетки під ліжком. Побутові негаразди сіють холод, а сімейні обов’язки примушують відчувати себе залежним від ролі успішного чоловіка, чи то люблячої дружини.
Тим не менш, у взаємовідносинах чоловіка та жінки можна віднайти золоту модель успішного спільного життя. І це історія про поняття «партнерських стосунків». Базована на 5-ти основних правилах, які дозволяють не згасати почуттям, або ж додавати вогню. Зруйнувати відносини – найлегше. Та що потрібно, щоб зберегти стосунки, коли усе іде до дідька?

Розставте усі крапки над «І»
Образи можуть ховатися глибоко. Довіра надто хитка, і кожен неправильний крок з боку партнера може посіяти зерна сумнівів у ваших думках. Які за кілька років можуть прорости, та негативно вплинути на ваше взаєморозуміння. Стримані емоції ефектом снігової грудки можуть вистрелити у найбільш невдалий момент. У такому випадку єдиний вихід – проговорювати з вашим коханим, або коханою усі проблеми, які виникали між вами. Наші вчинки – результати наших думок. Якщо ви поділитеся ними, зможете визначити причину своїх дій.Помилятися – нормально. Головне пам’ятати про ліміт довіри і відповідальності перед партнером. Тоді і зрад буде менше, і шансів на щасливий союз – більше.

Відкривайте нових себе
Не чекайте, що ви будете щодня закохуватися у вашого обранця чи обраницю. Ця людина стає близькою, та, здається, вже не зможе вас нічим здивувати. Та ви можете насолоджуватися спільним проведенням часу і відкривати нові сторони особистостей одне одного. Наприклад, планувати щомісяця поїздку закордон. Щонедільне катання на велосипеді, приготування нових страв, спільні фотосесії або екстремальне хобі. Таке дозвілля особливо необхідне, якщо у вашій парі є діти. Ви стаєте батьками, і забуваєте, що колись присвячували себе виключно одне одному. Нові враження можуть стати не тільки порятунком вашої романтики, але й відкрити нові грані вас самих. І добре, якщо такі особливі моменти ви зможете розділити з коханою людиною.

Повага і ще раз повага
Чи здавалося вам коли-небудь, що до колег на роботі ми часом ввічливіші, ніж до своїх рідних? Хоча останні нам дорожчі, ніж люди, які не відіграють жодної ролі у нашому житті. А все тому, що кохані, які входять у близький зв’язок із нами, бачать нас різними. Як і ми – пізнаємо їх слабкі сторони. І часом при сварці, не контролюючи власну поведінку, можемо безпідставно принизити партнера. Трапляється, у сім’ях виникає насилля, утім в таких випадках шлюб стає приреченим на невдачу. Відтак, при кожній напруженій розмові, коли емоційний сплеск набирає обертів, подумки спитайте себе: «Чи міг (-ла) би я таке сказати тоді, коли ми тільки познайомилися?». У ті часи ми, як правило, старалися здаватися кращими, щоб сподобатися іншій людині. Звісно, цукерково-букетний період минає, однак намагайтеся зберегти повагу, яку ви мали тоді до партнера. Не дозволяйте собі різких слів, а коли чуєте їх, не соромтеся сказати, що вам боляче.

Визначте свою мову любові
Сімейний консультант, доктор філософії та письменник Ґері Чепмен запропонував цікаву класифікацію поведінкових моделей. У своїй книзі «5 мов любові» він виділив способи, якими люди найчастіше висловлюють свою любов. Серед них: слова, час, подарунки, допомога та тактильний контакт. Наприклад, дружина у сльозах дорікає чоловіку, що той ніколи не каже їй теплих слів та зникає на роботі. А він невтомно працює тільки тому, щоб заробити їм на спільний відпочинок. Уявлення про кохання може бути різним, і часто у партнерів воно може не співпадати. Прислухайтеся до власних почуттів. Чого вам бракує від вашого коханого, або коханої? Чого ви очікуєте від відносин, та що найбільше цінуєте? Водночас прислухайтеся до претензій партнера. Якщо йому потрібна підтримка, станьте для нього другом та зумійте вислухати. Обійміть – доторки здатні пом’якшувати емоційний стан. Даруйте щось без приводу, та вчинками доводьте, що людина вам дорога. Зрілі пари несвідомо визначають шляхи примирення, а молодим – радимо дослухатися порад психолога.

Не дозволяйте стосункам нудьгувати
Рутина – негативне явище, яке може переслідувати вас роками. Незмінна домашня атмосфера перестає бути затишною, тож і не дивно, що ваш партнер буде хутчіш вирушати на роботу, менше розмовлятиме, а від колишньої іскри не залишиться і сліду. Додайте до цього стану вікову кризу, фінансову нестабільність, побутові негаразди – і отримаєте рецепт нещасливої родини. Тому, щоб цього не сталося, експериментуйте! Підтримуйте гарну фізичну форму і будьте прикладом одне для одного. Обговорюйте інтимні бажання та фантазії, адже якісний секс – фундамент для гармонії у стосунках. Час від часу змінюйте інтер’єр вдома, адже навіть такі дрібниці здатні принести нові фарби у ваш побут. Будьте відкритими до партнера, та не забувайте про саморозвиток. Відкриваючи нових себе, ви викликатимете зацікавлення у коханого. І шлюб стане платформою для взаємних досягнень.

Любов до скону – романтична легенда, яка не має нічого спільного із реальністю. Сучасні пари відмовляються від традиційних весільних обрядів, та віддають перевагу цивільним шлюбам. Утім базові засади щасливих стосунків залишаються незмінними: повага, вірність та відкритість одне перед одним. Розлучення – крайній метод вирішення проблеми. Щоб цього не сталося – бережіть одне одного. І тоді містерія почуттів існуватиме з вами завжди.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.