Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Які продукти потрібно прибрати з раціону назавжди

Таких продуктів лише два. Вірніше, це дві великі категорії продуктів – трансжири і білий цукор. Що з ними не так і як без них жити, розповімо у статті.
У кожної людини свій, унікальний обмін речовин. Хтось може цілими днями харчуватися картоплею з салом і не поправлятися. Інші набирають зайву вагу від одного виду солодкої булочки. Однак існують продукти, від яких варто відмовитися всім. Їх вживання – не питання ідеальної фігури, а питання здоров’я.
Солодкий і бридкий
У білого цукру, патоки, сиропів і всіх продуктів, що його містять, найвищий глікемічний індекс. Їх вживання, особливо необмежене, призводить до розвитку цукрового діабету другого типу. Альтернатива – натуральні цукрозамінники (наприклад, стевія, сироп агави або топінамбура), фрукти.
Існує хибна думка, що працівники розумової праці зобов’язані їсти цукор, адже глюкоза стимулює роботу мозку. Дійсно, єдиний продукт, який споживає наш мозок, – глюкоза. Але організм може виробляти її практично з будь-якого «матеріалу», не тільки з вуглеводів, а й з жирів, білків. Так що турбуватися про нестачу харчування для сірої речовини не варто.
Для здоров’я кето дієта шкідлива, але з точки зору зниження ваги вона ефективна
Єдиний виняток, коли чистий цукор життєво необхідний, – гіпоглікемія. Якщо вас трясе від голоду, серце б’ється швидше 90 ударів в хвилину, нігті синіють, а руки стають холодними, необхідно швидко вжити заходів. Цукор починає засвоюватися вже в роті, тому з’їсти один кубик – вірне рішення. Хоча, звичайно, до такого стану доводити організм не можна.
Жири горять у вогні вуглеводів
На відмові від глюкози базується багато дієт. Наприклад, модна зараз кето дієта або LCHF, коли вуглеводи мінімізуються, а жири можна вживати в необмеженій кількості.
Кето дієта – сильний стрес для організму, причому штучно створений. Фактично повна відмова від вуглеводів призводить до нестачі глюкози, з одного боку, і неможливість утилізації кетонових тіл – з іншого. Надлишок кетонових тіл шкідливий для організму, в першу чергу для печінки.
У нормі метаболізм білків, жирів і вуглеводів взаємопов’язаний: при розщепленні вуглеводів кетонові тіла утилізуються і виводяться з організму. Це відображається в фразі дієтологів: «Жири горять у вогні вуглеводів». Таке оборотне порушення метаболізму призводить до зменшення жирової тканини при збереженні м’язової.
Занадто суворі дієти і обмеження обов’язково призведуть до зривів
Для здоров’я кето дієта шкідлива, але з точки зору зниження ваги вона ефективна. Крім того, у неї маса протипоказань – від захворювань нирок до неврозів, і ряд побічних ефектів, серед яких зневоднення, дратівливість, втома, запах з рота, проблеми зі шкірою і т.д.
Людина, яка на перше місце ставить фізичне і психічне здоров’я, навряд чи буде так гвалтувати свій організм. Хоча ефективність цього методу визнають навіть його противники.
Не до жиру
Трансжири – другий продукт, який важливо прибрати з раціону назавжди. Вони сильні канцерогени і до того ж викликають серцево-судинні захворювання. Де містяться трансжири? У маргарині і спредах (альтернатива вершковому маслу), у всіх смажених стравах фастфуда (картопля фрі, пиріжки, чебуреки, гамбургери, курячі шматочки і т.д.).
Виключаємо з меню також всі покупні соуси, фабричну випічку (булочки, торти, тістечка, сухарики і печива), або перед покупкою уважно вивчаємо склад на предмет наявності транс- або гідрогенізованих жирів.
Синдром останньої вечері
Не забувайте, що навіть з «безпечними» продуктами потрібна міра. Шашлик або смажена картопля, якщо вживати їх раз на місяць, не заподіють шкоди. Тому не варто зовсім відмовляти собі в улюблених блюдах. Більш того, дуже суворі дієти і обмеження неминуче призводять до зривів.
Існує навіть таке поняття, як синдром останньої вечері, коли перед початком дієти ми наїдаємося шкідливими продуктами, які з завтрашнього дня будуть для нас під забороною. Згідно з останніми дослідженнями, цей синдром дозволяє прогнозувати зриви в дієті. Чим більше ви з’їли під час «останньої вечері», тим швидше настане зрив. Тому що усвідомлення, що шоколад, цукор або морозиво будуть тепер недоступні, викликає гострий опір на несвідомому рівні, що змушує нас страждати і призводить до порушення дієти.
Буває, на дієті ми вмудряємося з’їдати заборонених продуктів більше, ніж в звичайному житті
Спокійне ставлення до їжі не може виробитися у людини, яка забороняє собі їсти. Чим менше ми думаємо про їжу, тим рівніше і безболісніше проходить процес зниження ваги. Заборонивши собі шоколад, ви будете мріяти про нього днями і ночами.
Недавні дослідження показали, що, будучи на дієті, деякі з нас примудряються з’їдати заборонених продуктів більше, ніж в звичайному житті. Так що завжди шукайте здоровий спосіб задовольнити своє харчове бажання. Наприклад, темний шоколад без цукру стане альтернативою шоколадних мафінів, а свіжі ягоди з йогуртом і ложкою меду замінять шкідливе тістечко.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.