Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Повернення схеми "двійники": євробляхам перебивають номери і продають

В хід йдуть відверто нелегальні схеми.

Власники автомобілів на іноземній реєстрації почали посилено позбавлятися від своїх залізних коней. Причому, іноді в хід йдуть відверто нелегальні схеми. Доходить до того, що євробляхи маскують і продають під виглядом розмитнених, інформує Ukr.Media.
На український ринок повернулося таке забуте явище, як «двійники»: коли на нерозтаможені авто виготовляють і ставлять такі ж номери, як на аналогічній легально зареєстрованій в Україні машині. Можуть навіть виготовити свідоцтво про реєстрацію, - спеціальне друковане обладнання у шахраїв поліція вже знаходила. В окремих випадках перебивають і номера кузова. Візуально виявити підробку дуже складно.
Протягом дії пільгового періоду розмитнення, було легалізовано і поставлено на облік близько 140 тис. євроблях. Ще частину таких машин водії перестали експлуатувати (ховають в гаражі, кидають на дорогах), частину вивезли закордон. Але так чи інакше, за даними експертів, в країні на іноземних номерах все ще знаходиться не менше 350 тис. автомобілів.
«Є дані, що в одній з найбільших і навіть не прикордонних областей з початку року поліція виявила 80 автомобілів-двійників. І йдеться лише про задокументовані факти. Не виключено, що частина водіїв євроблях або свідомо приймає рішення про таку сумнівну «легалізацію», або ж стає жертвами зловмисників», - розповідають експерти.
Вони настійно рекомендують оформляти купівлю авто виключно в сервісних центрах МВС, після перевірки транспортного засобу фахівцями експертної служби. Це допоможе виявити «перебиті» авто з підробленими техпаспортами. Важливо тверезо дивитися на вартість виставленого на продаж авто. Якщо ціна явно нижче ринкової, варто насторожитися. Також непрямою ознакою шахраїв може бути зазначена в оголошенні приписка, що «авто не знімається з обліку», «продаж тільки по довіреності», а також будь-які спроби уникнути процедури переоформлення машини в Сервісних центрах МВС.
Такі автомобілі не тільки складно продати, але і в принципі експлуатувати, кажуть експерти. Особливо, коли почне працювати система автоматичної фіксації порушень ПДР. Тоді є цілком реальні шанси заробити ст. 290 Кримінального кодексу, в якій за знищення, підробку або заміну номерів вузлів транспортного засобу загрожує відповідальність від штрафу в 2 550 грн. до обмеження волі до 3 років.
До того ж, є ще ст. 358 за підробку документів або їх використання. За липовий техпаспорт світять вже більш серйозні санкції: від штрафу в 17 тис. грн. до обмеження волі на 2 роки. Навіть якщо покупець не підозрював, що придбав «двійника», поліцію ще потрібно буде переконати у відсутності шахрайських намірів, і що номерні знаки не перебивав водій. Не кажучи вже про те, що на час слідства машину заберуть. У кращому випадку, доведеться сплатити 255 грн. штрафу за їзду на перебитому авто. Автомобіль в будь-якому випадку це не легалізує, як і не поверне гроші, витрачені на суди.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.