Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Перший підготовчий тиждень перед Великим постом 2019 починається сьогодні

У 2019 році Пасха Христова у православній церкві припадає на 28 квітня.

Перед Великоднем встановлений Великий піст, який в 2019 році починається 11 березня, йому передують три підготовчі тижні, кожен з яких має своє значення та особливості. 17 лютого - тиждень про митаря і фарисея - недільний день, православне свято, з якого починається перша підготовча седмиця перед початком Великого посту, інформує Ukr.Media.
Особливості богослужіння та трапези тижня про митаря і фарисея
У тиждень з 17 лютого по 23 лютого немає пісних днів у середу і п'ятницю, тому її називають «суцільною седмицею». У ці дні можна їсти їжу, приготовану з використанням м'яса, молока і яєць кожен день.
На цьому тижні під час Всенічного бдіння після читання Євангелія починає пропеваться молитва: «Покаяння відкрий мі двері». Це правило виконується до п'ятого тижня Великого Посту.

На недільній літургії читається притча "Про митаря і Фарисея" з Євангелія від Луки, яка покликана налаштувати віруючих на весь пост.
Зміст Притчі про митаря і фарисея
Вона розповідає про двох людей у храмі, які звертаються до Бога з молитвою. Митар, збирач податків, не був в Юдеї шанованою людиною. Він молився коротко: «Боже, будь милостивий до мене, грішного!». Фарисей відносився до людей, які суворо дотримувалися букви Закону. Він у своєму зверненні до Бога, дякував йому за те, що він не такий, як всі навколишні - «грабіжники і перелюбники». І особливо, не такий, як митар. Фарисей відносив до своїх заслуг пости і віддачу частки доходу у храм.
Коли Ісус Христос розповідав цю притчу учням, то звернув увагу, що митар «пішов виправданим у свій дім більше, ніж той; бо кожний, хто підноситься, принижений буде, а принижуючий себе, піднесеться».
Ця притча показує, що Богу угодно не просте перерахування чеснот, а спокійне смирення і усвідомлення своєї немочі перед Ним. Так і православні християни готуються підійти до посту з покаянням і без гордині.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.