Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Особисте щастя в шлюбі визначає генетика

Journal of Family Psychology опублікував дані, отримані вченими з Бінгхемтонского університету (США) і свідчать про те, що щастя в шлюбі може залежати від генетики.
Зокрема, заявили наукові фахівці, на почуття задоволеності шлюбом впливає активність гену OXTR, що регулює викид гормону окситоцину.

Автори дослідження працювали з 79 гетеросексуальними подружніми парами. На початковому етапі дослідження вчені оцінювали психологічні аспекти, що впливають на щастя в шлюбі, - здатність підтримувати партнера і задоволеність людей підтримкою та участю чоловіка. Для цього фахівці проводили бесіди з подружжям, а також анкетування всіх учасників. Таким чином для кожної сім'ї був розрахований "індекс якості підтримки один одного чоловіками і дружинами".

Після цього всім добровольцям було виконано генетичний аналіз. Він показав, як представлений в організмі досліджуваних подружжя ген окситоцинових рецепторів (OXTR), який впливає на вироблення гормону окситоцину, пов'язаного з соціальною поведінкою, а також з почуттями любові і прихильності.

Зіставивши дані психологічних заходів і дані генетичного аналізу, вчені прийшли до висновку, що різні нюанси в стосунках подружжя "визначаються точковими мутаціями в двох ділянках гена OXTR".

За словами фахівців, від генетики залежить почуття задоволеності діями свого партнера, в кінцевому підсумку впливає на відчуття щастя в шлюбі. Так ними було виявлена мутація в чоловічому генотипі, яка змушує чоловіків бути незадоволеними своїми дружинами - носії такої мутації вважають, що другі половини піклуються про них недостатньо добре і мало приділяють уваги, і в результаті їх задоволеність шлюбом знижується.

Як зауважив один з авторів роботи, доктор Річард Маттсон, гени в великій мірі визначають індивідуальні особистісні якості людей. Тому в кінцевому підсумку від них може залежати і щастя в шлюбі.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.