Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Доктор Комаровский розповів, чому обтирання водою при високій температурі небезпечне

Ніколи не використовуйте в домашніх умовах і в порядку самолікування фізичні методи охолодження із застосуванням холодної води.

Висока температура у дитини - це завжди привід для занепокоєння батьків. Хочеться допомогти дитині якомога швидше. Нерідко батьки вдаються до фізичного методу зниження температури тіла. Які небезпеки таять льодові компреси і холодна вода, розповів доктор Комаровский у своєму Instagram.
"При високій температурі тіла, коли не допомагають або погано допомагають жарознижуючі засоби, нерідко можна почути рекомендації про застосування так званих «фізичних методів охолодження». Суть цих методів - безпосередній контакт шкіри з холодним. Варіанти практичної реалізації - засовувати дитину в холодну воду, обтирати тіло холодною водою, загортати в мокрі простирадла, обкладати холодними грілками, ставити холодні клізми, інформує Ukr.Media.
Звертаю увагу: при контакті шкіри з холодним відбувається спазм судин шкіри. Як наслідок - втрата тепла з поверхні шкіри зменшуються. Температура шкіри (саме шкіри!) знижується, а температура внутрішніх органів збільшується, а це вже виключно небезпечно."
Ми не даремно зробили акцент на «домашніх умовах» і «самолікуванні». Справа в тому, що фізичні методи охолодження насправді можуть застосовуватися, але тільки тоді, коли попередньо використовуються препарати, що зменшують спазм судин шкіри, або коли є можливість для невідкладного введення таких препаратів, тому подібні методи допустимі лише у присутності лікаря або в стаціонарі.
Ви повинні знати, що вода має теплопровідність в багато разів більш високу, ніж повітря, тому контакт шкіри з водою різко посилює тепловіддачу за умови, що вода не буде сприяти виникненню спазму судин шкіри. Для цього вода не повинна бути холодною, але і не повинна мати температуру вище 36 °С (якщо вище, так просто не буде переносу тепла). Оптимальна температура води - 30-34 °С. Ванна або обтирання шкіри водою з такою температурою різко активізують тепловіддачу і можуть бути використані при лихоманці.
Але будь-які ванни і будь-які розтирання можливі лише тоді, коли їх добре переносить дитина. Якщо спроба роздягнути, розтерти, засунути в ванну викликає неприйняття, тремтіння, неспокій, опір, скарги - припиніть.




Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.