Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77

Як пробудити організм із «зимової сплячки»

То теплінь, то заморозки. То сонце, то дощ. Відповідно, то збудження, то депресія. Увага послаблена, сонливість, неуважність... Але розумову роботу ніхто не відміняв. Що ж робити?
Про фізичні вправи та контрастний душ ми всі знаємо, тільки більшість з нас лінується їх виконувати.
На заняття фітнесом, йогою (яка, до речі, дуже корисна для психіки, нервової системи і запуску всіх процесів в організмі) не вистачає часу.
Залишаються прогулянки. Ми отримуємо користь від звичайних неспішних прогулянок по вулиці, парку, лісу. Спочатку повільно, зовсім непомітно для нас підвищується частота дихання, а отже і частота серцевих скорочень і активізується обмін речовин. Через те, що це відбувається поступово, серце не відчуває навантажень. Тим самим ми тренуємо серцевий м’яз, отже, знижується ризик захворювань серцево-судинної системи.
Повітряні ванни використовують для загартовування організму з дитинства. Свіже повітря необхідне для міцного сну, а повноцінний сон – запорука психічного здоров’я.
А ще в цю пору слід особливо серйозно підійти до харчування. Почніть ранок зі склянки шипшини, трав'яного чаю. Сніданок добре починати з йогурту, сиру з ложечкою меду. Жменька сухофруктів теж допоможе відчувати себе бадьорим і здоровим. Наприклад, фініки з успіхом можуть бути заміною цукерки до чаю. Саме фініки в обов'язковому порядку входять в меню довгожителів. Вони знімають втому, підвищують працездатність. Родзинки зміцнюють нервову систему. Курага зміцнює серце і не дає відкладатися зайвому жиру. Чорнослив – прекрасний антидепресант, він жене геть нудьгу і невеселі думки, підвищує стійкість організму до стресів та імунітет. Корисні й інші сухофрукти, тому що всі вони містять вітаміни, які так необхідні нам навесні.

За допомогою правильного харчування ми повинні допомагати організму перебувати в «боєздатному» стані. Але чому правила харчування мають відмінності в різний час року?    
Зайві кілограми. Навесні потрібно менше калорій. Взимку організм був змушений витрачати багато енергії на обігрів себе. Тому ми їли калорійнішу їжу.    
Авітаміноз. У цей час року організм людини традиційно недоотримує вітаміни. Це пов’язано зі зменшенням в нашому раціоні овочів і фруктів в зимово-весняний період, а також зі зменшенням кількості вітамінів в урожаї овочів і фруктів минулого року  
Ослаблення імунітету. Необхідність взимку боротися з несприятливими кліматичними умовами і авітамінозом призводить до ослаблення імунітету.    
Загострення хронічних захворювань. Осінь і весна – час загострень – це знають всі «хроніки». Але загострень можна уникнути або послабити, якщо обмежити себе у вживанні «неправильних » продуктів. Особливо це актуально для людей з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Чимало клопоту лікарям завдає мода на дієти, якими навесні захоплюються люди. Варто розрізняти раціональне і дієтичне харчування. Якщо ми говоримо про безпосередньо раціональне харчування, то воно повинне відповідати віку, статі, особливостям праці людини. Індивідуальне харчування може підібрати лише лікар, але є загальні правила весняного харчування:    
Важливим принципом є кратність харчування. 4-кратний режим: зранку організм має отримати 25% основного споживання їжі, в обід – 35%, протягом полудня – 15%, ввечері – 20%. 1–2 кратний – спричиняє підвищення холестерину та розвиток атеросклерозу. Бажано завершити останній прийом їжі в 18 годин.    
Їжте більше фруктів та овочів. Заведіть правило, щодня з’їдати, як мінімум, яблуко, апельсин, гранат або ківі. Обмежте з раціону банани та груші, в них дуже багато цукру. Салати і тушковані овочі допоможуть боротися з авітамінозом. Свіжа зелень: цибуля, кріп та петрушка або базилік – відмінне джерело вітамінів і мікроелементів навесні.    
Незамінна частина раціону – білок. Достатня кількість білків допоможе імунній системі бути в нормі. Добре споживати як білковий продукт морську рибу. Крім білка вона забезпечить організм йодом, фосфором, кальцієм і ненасиченими жирними кислотами.   Використовуйте рослинні жири, готуйте салати з нерафінованою оливковою олією, олією з виноградних кісточок, насіння льону, гарбузового насіння. Рослинні олії містять багато незамінних вітамінів для нервової системи, які допомагають позбутись депресії та нервового напруження.    
Актуальні складні вуглеводи обмежте. Навесні та влітку їхнє споживання потрібно звести до мінімуму, залишити простіші: гречана та вівсяна каша тощо. Виключте різноманітні булочки та солодощі.    
Соки, морси, мед особливо корисні у весняну пору. Дуже корисно для імунної системи навесні провести вітамінний курс з квіткового пилку.    
Трав’яний чай допоможе підтримати імунну систему. Чай з меліси відновить фізичні та психічні процеси в організмі... Та не забувайте про чисту воду.
Виключили з раціону все шкідливе, ввели багато вітамінів та мікроелементів, але треба попіклуватися про шлунково-кишкрвий тракт, адже завдяки його «роботі» наш організм отримує всі поживні речовини.    
Для гарного функціонування та очищення кишківника потрібно вживати щодня клітковину, особливо корисні – яблука – вони містять пектин.    
Для роботи шлунково-кишкового тракту дуже важливі молочні продукти: молоко, кефір, йогурт, а особливо корисні продукти – з козиного молока. Споживання козиного молока підвищує імунітет, що сприяє зменшенню захворювань, а також відновленню організму. Зустрічайте весну здорові та бадьорі! Підготувала Ольга КРАБ, генетик, консультатн зі здорового харчування, спеціально для "Живи активно!"

 Джерело: http://zhyvyaktyvno.org/





Коментарі

Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.